Πόλεις Που Ποτέ Δεν Κοιμούνται

Συχνά κοιτάζουμε τον ουρανό τη νύχτα και θαυμάζουμε τα αστέρια, αλλά από τη Γη το διάστημα έχει τη δική του εντυπωσιακή εμφάνιση. Αυτές οι εικόνες που λήφθηκαν από έναν αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποδεικνύουν το έντονο περίγραμμα της χερσονήσου της Φλώριδας, το Λονδίνο και το Παρίσι φωτισμένα τη νύχτα, και το φως των πόλεων που γλιστρά κάτω από τον ποταμό Νείλο στο Κάιρο. Μια φωτογραφία απεικονίζει ακόμη και το πράσινο βόρειο σέλας να απλώνεται πέρα από την κορυφή της γης πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε εντυπωσιακή εικόνα δείχνει τις πόλεις ως κόμβους, απίστευτα μακριά με τη ενέργεια των εκατομμυρίων Watt της ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρωμένη μαζί.

Ο Doug Wheelock, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη στον ISS τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ημερών. Είπε: «Μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis) σε αυτό το όμορφο βράδυ πάνω από την Ευρώπη. Το στενό του Ντόβερ είναι αρκετά σαφές, όπως είναι και το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός, αν και υπάρχει μια μικρή ομίχλη πάνω από το δυτικό τμήμα της Αγγλίας και του Λονδίνου. «Εδώ είναι η Ευρώπη σε μία κρύα νύχτα του φθινοπώρου. Μπορούμε να δούμε τη Μεσογειακή Ριβιέρα και τα υπέροχα μωσαϊκά κατά μήκος της ακτογραμμής από τη Βαλένθια της Ισπανίας μέχρι το Λιβόρνο στην Ιταλία και όλα τα μαγευτικά μέρη ανάμεσά τους. «Και εδώ έχουμε μια νυχτερινή θέα του ποταμού Νείλου που περιστρέφεται μέσω της αιγυπτιακής ερήμου και φτάνει στη Μεσόγειο Θάλασσα σχηματίζοντας το δέλτα του ποταμού στο Κάιρο.

Douglas Wheelock

Ο διοικητής διαστημικού σκάφους της NASA, Douglas H. Wheelock

Και συνέχισε: «Υπάρχει μια τέτοια έντονη αντίθεση ανάμεσα στη σκοτεινή έρημη άψυχη έρημο της Βόρειας Αφρικής και του Νείλου ποταμού που σφύζει από ζωή κατά μήκος των ακτών του. Στο βάθος βρίσκεται η ανατολική Μεσόγειο σε ένα όμορφο βράδυ του φθινοπώρου». Και πρόσθεσε: «Είναι απίστευτο να δω τα φώτα των πόλεων και των κωμοπόλεων με φόντο το βαθύ διάστημα. Θα μου λείψει αυτή η θέα του υπέροχου κόσμου μας.»

Οι εικόνες είναι μια σκληρή εικόνα της απίστευτης χρήση της ενέργειας μας, ιδιαίτερα στις πόλεις, όπου τα φώτα μένουν αναμμένα σε συγκροτήματα γραφείων για 24 ώρες και κάθε φως σε κάθε δρόμο όλη τη νύχτα. Ωστόσο, τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας ανά νοικοκυριό έχει μειωθεί από το ισοδύναμο των 2 τόνων πετρελαίου ανά νοικοκυριό το 1980 σε 1,6 τόνους πέρυσι.