Μπετελγκέζ
Η ευκρινέστερη εικόνα του Μπετελγκέζ (Betelgeuse) μας δείχνει ένα αστέρι μαμούθ που σιγά-σιγά εξατμίζεται. Ο Betelgeuse, επίσης γνωστό ως α Orionis, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα γνωστά αστέρια.

Το αστέρι είναι ένα οικείο πορτοκαλί σημείο εύκολα ορατό με γυμνό μάτι προς τον αστερισμό του Ωρίωνα. Αυτή η εικόνα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) στη Χιλή μας δείχνει όχι μόνο το πρόσωπο του Betelgeuse, αλλά και ένα μεγάλο και άγνωστο περιβάλλων λοφίο αερίων. Αυτό το λοφίο μας δίνει νέα στοιχεία για το πώς το τεράστιο αστέρι αποβάλλει υλικά, καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Αντίθετα, μια σειρά από προηγούμενες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η επιφάνεια του Betelgeuse έχει συρρικνωθεί σημαντικά, κατά μέσο όρο, κατά την τελευταία δεκαετία.

Αν ο Μπετελγκέζ, ένα κόκκινο αστέρι υπεργίγαντας περίπου 640 έτη φωτός μακριά, ήταν τοποθετημένος στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος, το λοφίο θα επεκτεινόταν αρκετά πιο πέρα από την τροχιά του Δία. Δεδομένου ότι ο Betelgeuse είναι γνωστός για την αλλαγή της φωτεινότητας σε ακανόνιστους χρόνους, οι μελλοντικές παρατηρήσεις μπορούν να δείξουν εάν αλλάζει η εμφάνιση του επίσης ακανόνιστα. Ο Betelgeuse είναι υποψήφιος να υποβληθεί σε μια θεαματική έκρηξη σουπερνόβα κάποια στιγμή εντός των προσεχών χιλιάδων χρόνων.