Πυλώνες Δημιουργίας Άστρων
Πώς σχηματίζονται τα αστέρια; Μια μελέτη της περιοχής σχηματισμού άστρων W5 από το τροχιακό Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι τα ογκώδη αστέρια κοντά στο κέντρο των άδειων κοιλοτήτων είναι μεγαλύτερα από τα αστέρια πλησίον των άκρων.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι τα μεγάλα αστέρια στο κέντρο ενεργοποιούν στην πραγματικότητα το σχηματισμό των νεαρών αστεριών στα άκρα. Το έναυσμα για το σχηματισμό αστεριών συμβαίνει όταν θερμό ρεούμενο αέριο συμπιέζει ψυχρό αέριο σε κόμβους αρκετά πυκνά ώστε να σχηματίζονται βαρυτικά σε αστέρια. Θεαματικοί πυλώνες σχηματίζονται από το αργά εξατμιζόμενο θερμό αέριο.

Στην παραπάνω τεχνητά χρωματισμένη υπέρυθρη εικόνα, το κόκκινο υποδηλώνει τη θερμή σκόνη, ενώ το λευκό και το πράσινο τα ιδιαίτερα πυκνά νέφη αερίου. Η περιοχή W5 είναι επίσης γνωστή ως IC 1848, και μαζί με τη IC 1805 αποτελούν μια σύνθετη περιοχή σχηματισμού αστεριών με τη δημοφιλή ονομασία τα Νεφελώματα Καρδιά και Ψυχή (Heart and Soul Nebulas). Η παραπάνω εικόνα αναδεικνύει ένα μέρος της W5 που εκτείνεται σε περίπου 2.000 έτη φωτός και είναι πλούσια σε πυλώνες αστρικών σχηματισμών. Η W5 βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Κασσιόπης.