Δύο Γιγαντιαία Σμήνη Γαλαξιών Συγκρούονται
Τι συμβαίνει όταν δύο από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο σύμπαν συγκρούονται; Κανείς δεν ήταν σίγουρος, αλλά η απάντηση δίνει ενδείξεις για τη φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Στην περίπτωση των MACSJ0025.4-1222, δύο τεράστιων γαλαξιακών σμηνών βρέθηκε ότι συγκρούονται αργά εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και το αποτέλεσμα φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στο ορατό φως και το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra στις ακτίνες Χ.

Οι βαρυτικές στρεβλώσεις των πιο απόμακρων γαλαξιών από το νεοσύστατο συνδυασμένο σμήνος γαλαξιών επέτρεψαν στους αστρονόμους να υπολογίσουν τι συνέβη με τη σκοτεινή ύλη των σμηνών. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτή η τεράστια σύγκρουση προκάλεσε τη σκοτεινή ύλη στα σμήνη εν μέρει να διαχωριστεί από την κανονική ύλη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες θεωρίες.

Στην παραπάνω συνδυαστική εικόνα, η σκοτεινή ύλη εμφανίζεται ως διάχυτη μωβ απόχρωση, ενώ μια λεία απεικόνιση της καυτής κανονικής ύλης που εκπέμπει ακτίνες Χ παρουσιάζεται με ροζ χρώμα. Το MACSJ0025 περιέχει εκατοντάδες γαλαξίες, εκτείνεται σε περίπου τρία εκατομμύρια έτη φωτός και βρίσκεται σχεδόν έξι δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά (redshift 0,59) προς τον αστερισμό της Φάλαινας Τέρας (Cetus ή Κήτος).