Ένας Γαλαξιακός Δακτύλιος Αϊνστάιν
Τι είναι μεγάλο και μπλε και μπορεί να περιτυλίξει έναν ολόκληρο γαλαξία; Μια οφθαλμαπάτη ενός βαρυτικού φακού. Στα αριστερά της φωτογραφίας, η βαρύτητα ενός κανονικού λευκού γαλαξία έχει παραμορφώσει βαρυτικά το φως από έναν πολύ πιο μακρινό μπλε γαλαξία.

Κανονικά, τέτοια κάμψη του φωτός δίνει δύο διακριτές εικόνες του μακρινού γαλαξία, αλλά εδώ η ευθυγράμμιση του φακού είναι τόσο ακριβής ώστε ο γαλαξίας στο φόντο είναι παραμορφωμένος σε σχεδόν έναν πλήρη δακτύλιο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είχε γενικά προβλεφθεί με μερικές λεπτομέρειες από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν πάνω από 70 χρόνια πριν, τέτοια δαχτυλίδια όπως το SDSSJ1430 είναι πλέον γνωστά ως Δαχτυλίδια Αϊνστάιν.

Ισχυροί βαρυτικοί φακοί, όπως ο SDSSJ1440 είναι κάτι περισσότερο από παραδοξότητες – οι πολλαπλές τους ιδιότητες επιτρέπουν στους αστρονόμους να καθορίζουν τη μάζα και τη σκοτεινή ύλη του γαλαξία στο προσκήνιο. Δεδομένων αυτών των προσδιορισμών, τα δεδομένα από το SLACS (Sloan Lens Advanced Camera for Surveys) έχουν χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, να αποδείξουν ότι το κλάσμα της σκοτεινής ύλης αυξάνεται ανάλογα με τη συνολική μάζα του γαλαξία. Οι ένθετες εικόνες στα δεξιά απεικονίζουν, από πάνω έως κάτω, μια ανακατασκευή από υπολογιστή με το πως πραγματικά μπορεί να μοιάζει ο μπλε γαλαξίας στο φόντο, μόνο τον άσπρο γαλαξία στο προσκήνιο, και μόνο το μπλε παραμορφωμένο φως του πίσω γαλαξία.