Γαλαξίας στο Τρίγωνον
Στον μικρό, βόρειο αστερισμό Τρίγωνον βρίσκεται αυτός ο υπέροχος σπειροειδείς γαλαξίας, ο M33. Τα δημοφιλή ονόματα του περιλαμβάνουν το Pinwheel Galaxy ή απλά το Triangulum Galaxy. Ο M33 είναι πάνω από 50.000 έτη φωτός σε διάμετρο, ο τρίτος μεγαλύτερος στην τοπική μας ομάδα γαλαξιών, μετά τον γαλαξία της Ανδρομέδας (M31), και τον δικό μας Γαλαξία.

Περίπου 3 εκατομμύρια έτη φωτός από τον δικό μας Γαλαξία, ο M33 πιστεύεται ότι είναι ένας δορυφόρος γαλαξίας της Ανδρομέδας και οι αστρονόμοι σε αυτούς τους δύο γαλαξίες πιθανόν θα είχαν μια καταπληκτική θέα των μεγάλων σπειρών του άλλου. Όσο για τη θέα από τον πλανήτη Γη, αυτή η αναλυτική εικόνα δείχνει πολύ καλά τα μπλε αστρικά σμήνη του M33 και τις ροζ περιοχές σχηματισμού άστρων που ακολουθούν τους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία.

Στην πραγματικότητα, η σπηλαιώδης NGC 604 είναι η πιο λαμπερή περιοχή σχηματισμού άστρων, που εδώ φαίνεται περίπου στα δεξιά και πάνω από το γαλαξιακό κέντρο. Όπως ο M31, ο πληθυσμός των καλά μετρημένων μεταβλητών αστεριών του M33 βοήθησαν στη μέτρηση της κλίμακας του Σύμπαντος.