Ο Βραχίονας των 3 Χιλιάδων Παρσέκ
Κατά λάθος, ενώ ετοίμαζε μια διάλεξη σχετικά με τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας για ένα συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ο Τομ Dame (Harvard-Smithsonian CfA) ανακάλυψε ένα νέο σπειροειδή βραχίονα στο Γαλαξία μας.

Ο βραχίονας επισημαίνεται στην εικόνα ως Far 3kpc Arm, που βρίσκεται σε απόσταση 3 KPC (kiloparsecs) ή περίπου 10.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο, στην αντίθετη πλευρά από τον Ήλιο. Μαζί με τον Near 3kpc Arm του οποίου η παρουσία ήταν γνωστή από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, οι εσωτερικοί βραχίονες αποδεικνύουν ότι ο γαλαξίας έχει απλή συμμετρία. Οι βραχίονες ορίζονται από το διαστρικό αέριο που διέρχεται από τις δύο πλευρές της κεντρικής ράβδου του Γαλαξία μας.

Ο Dame και ο συνεργάτης του Patrick Thaddeus κατέγραψαν την παρουσία και των δύο εσωτερικών σπειροειδών βραχιόνων στα ραδιοκύματα εκπομπής μορίων μονοξειδίου του άνθρακα κατά μήκος του γαλαξιακού επιπέδου. Σχηματίζονται αστέρια σε αυτούς τους δύο βραχίονες; Η τελευταία προσπάθεια για αναζήτηση σχηματισμού αστέρων στον Near 3kpc Arm έγινε το 1980 και δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα. Η ανακάλυψη του Far 3kpc Arm έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον γι ‘αυτό και άλλων ερωτημάτων σχετικά με το κέντρο του Γαλαξία μας.