Οι Συγκρουόμενοι Σπειροειδείς Γαλαξίες του Arp 271
Τι θα απογίνουν αυτοί οι γαλαξίες; Οι σπειροειδείς γαλαξίες NGC 5426 και NGC 5427 περνούν επικίνδυνα κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά είναι πιθανόν να επιζήσουν αυτής της σύγκρουσης. Συνήθως όταν συγκρούονται οι γαλαξίες, ο μεγάλος γαλαξίας τρώει τον πολύ μικρότερο γαλαξία.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, οι δύο γαλαξίες είναι αρκετά όμοιοι, καθένας από τους οποίους έχει ένα εκτεταμένο σπειροειδές σχήμα με επεκτατικούς βραχίονες και έναν συμπαγή πυρήνα. Καθώς οι γαλαξίες θα προχωράνε μέσα στα επόμενα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, τα αστέρια τους είναι απίθανο να συγκρουστούν, αν και νέα αστέρια θα σχηματιστούν στο συγκεντρωμένο αέριο που προκαλείται από τις βαρυτικές δυνάμεις.

Κοντινή επιθεώρηση τις παραπάνω εικόνας που λήφθηκε από το τηλεσκόπιο των 8 μέτρων, Gemini στη Χιλή, δείχνει μια γέφυρα υλικού που συνδέει τους δύο γίγαντες. Γνωστοί ως Arp 271, το αλληλεπιδρών ζεύγος εκτείνεται σε περίπου 130.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 90 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Παρθένου. Πολύ πιθανόν, ο Γαλαξία μας θα υποβληθεί σε μια παρόμοια σύγκρουση με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.