Ήτα Τρόπιδας
Πώς το άστρο Ήτα Τρόπιδας δημιούργησε αυτό το ασυνήθιστο νεφέλωμα; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Πριν 165 χρόνια, το νότιο αστέρι Ήτα Τρόπιδας μυστηριωδώς έγινε το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό.

Σε 20 χρόνια, έχοντας εκτοξεύσει περισσότερη μάζα από τον Ήλιο μας, το άστρο έσβησε ξαφνικά. Η έκρηξη φαίνεται να έχει δημιουργήσει το νεφέλωμα και απεικονίζονται στην επάνω σύνθετη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που ελήφθη την περασμένη δεκαετία. Ορατό στο κέντρο της εικόνας είναι μωβ φως που αντανακλάται από το βίαιο άστρο Ήτα Τρόπιδας. Το άστρο περιβάλλεται από την επεκτατικούς λοβούς αερίων διακοσμημένους με νήματα σκοτεινής σκόνης.

Τα αέρια διχοτομούν τους λοβούς που προέρχονται από το κεντρικό άστρο. Τους λοβούς περιβάλλουν κόκκινα συντρίμμια τα οποία φαίνονται μόνο από την λάμψη τους σε μια στενή λωρίδα κόκκινου φως. Αυτά τα συντρίμμια επεκτείνονται πιο γρήγορα απ ‘όλα. Το άστρο ακόμα υφίσταται βίαιες εκρήξεις και η μεγάλη μάζα και αστάθεια του το κάνουν υποψήφιο για μια θεαματική έκρηξη σουπερνόβα κάποια στιγμή στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια.