Ο Robonaut Ξυπνά στο Διάστημα
Μετά από μήνες υπομονετικού ροχαλητού στον σάκο αποθήκευσης του, ο Robonaut 2το πρώτο επιδέξιο ανθρωποειδές ρομπότ στο διάστημα – έλαβε τελικά την κλήση αφύπνισης του τη Δευτέρα.

Το R2, όπως ονομάζεται το ρομπότ, παραδόθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την STS-133 – η τελευταία πτήση του διαστημικού λεωφορείου Discovery – τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά λόγω του πολυάσχολου προγράμματος των αστροναυτών με τις αποστολές των λεωφορείων και των επιστημονικών πειραμάτων, το πλήρωμα του σταθμού δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι περισσότερο από το να το ξεπακετάρει. Μέχρι τώρα.

Τη Δευτέρα, οι Ειδικοί Αποστολής Mike Fossum και Satoshi Furukawa αγκίστρωσαν το R2 στο εσωτερικό του εργαστηρίου Destiny, και οι ομάδες στο έδαφος έδωσαν ρεύμα στο ρομπότ για πρώτη φορά στο διάστημα.

“Αυτά τα ηλεκτρόνια φαίνονται καλά!” έγραψε το R2 από το Twitter στο twitter.com/astrorobonaut. Το R2, με τη βοήθεια της ομάδας εδάφους, τουίταρε ακόμη και στον ύπνο του για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το ρομπότ δεχόταν ενέργεια για πάνω από δύο ώρες, ενώ οι Fossum και Furukawa συνέχισαν με τις άλλες δραστηριότητές τους. Αυτό έδωσε στους μηχανικούς εδάφους, την ευκαιρία να βεβαιώσουν ότι όλα τα καλώδια και οι συνδέσεις στο εσωτερικό του ρομπότ ήταν ανέπαφα από το ταξίδι του στο διάστημα, και να δούνε πώς θα λειτουργήσει στις συνθήκες μικροβαρύτητας του σταθμού – ο τρόπος που δημιουργείται και διαχέεται η θερμότητα στον σταθμό είναι δύσκολο να αναπαραχθεί στο έδαφος. Με άλλα λόγια, το R2 χρειάζεται μια εξέταση, πριν πάρει το πράσινο φως για άσκηση (ή οποιαδήποτε κίνηση).

Η διάγνωση ήταν θετική.

«Τα πάντα ζωντάνεψαν», δήλωσε ο Nic Radford, αναπληρωτής υπεύθυνος του έργου Robonaut. «Ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε βίντεο από τα μάτια του Robonaut. Τα πάντα λειτούργησαν όπως ακριβώς περιμέναμε. Ήταν μια πολύ, πολύ συναρπαστική στιγμή.»

Αυτό ανοίγει το δρόμο για τους μηχανικούς να αρχίσουν να οδηγούν το R2 στις πρώτες του κινήσεις σε τροχιά. Το πλήρωμα του σταθμού έχει προγραμματίσει να το ξαναθέσει σε λειτουργία την 1η Σεπτέμβρη, έτσι ώστε εντολές για κούνημα των χεριών να μπορούν να σταλούν από το έδαφος. Αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, το R2 θα μπορούσε να αρχίσει να βοηθάει σε απλές εργασίες στο σταθμό το 2012.