Στο Εσωτερικό του Σμήνους Γαλαξιών Coma
Σχεδόν κάθε αντικείμενο της παραπάνω φωτογραφίας είναι ένας γαλαξίας. Το Σμήνος Γαλαξιών Coma που απεικονίζεται ανωτέρω είναι ένα από τα πιο γνωστά πυκνότερα σμήνη – περιέχει χιλιάδες γαλαξίες. Κάθε ένας από αυτούς τους γαλαξίες φιλοξενεί δισεκατομμύρια αστέρια – ακριβώς όπως και ο δικός μας Γαλαξίας.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά μας σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα σμήνη, το φως από το Σμήνος Coma χρειάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη. Στην πραγματικότητα, το Σμήνος Coma είναι τόσο μεγάλο που το φως χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια μόνο και μόνο για να ταξιδέψει από τη μία του πλευρά στην άλλη! Το παραπάνω μωσαϊκό εικόνων ενός μικρού κομματιού του Coma ελήφθη με πρωτοφανείς λεπτομέρειες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να εξερευνήσουμε πώς οι γαλαξίες σε πλούσια σμήνη παίρνουν μορφή και εξελίσσονται.

Οι περισσότεροι γαλαξίες στο Coma και άλλα σμήνη είναι ελλειπτικοί, αν και ορισμένοι που απεικονίζονται εδώ είναι σαφώς σπειροειδείς. Ο σπειροειδής γαλαξίας στο πάνω αριστερό τμήμα είναι ένας από τους πιο μπλε γαλαξίες αυτής της ευρείας εικόνας. Στο υπόβαθρο χιλιάδες άσχετοι γαλαξίες είναι ορατοί μακριά στο σύμπαν.

Το Σμήνος Γαλαξιών Coma σε υψηλή ανάλυση