Τι είναι το Voorwerp;
Τι είναι αυτό το πράσινο πράγμα; Ένας ενθουσιώδης εθελοντής του ουρανού σερφάροντας στις εικόνες του Galaxy Zoo ανακάλυψε κάτι πραγματικά παράξενο. Το μυστήριο αντικείμενο είναι ασυνήθιστα πράσινο, όχι κάποιος σαφής τύπος γαλαξία, και βρίσκεται κάτω από τον σχετικά κανονικό σπειροειδή γαλαξία IC 2497.

Η Ολλανδή δασκάλα Hanny van Arkel, ανακάλυψε το παράξενο πράσινο «voorwerp» («αντικείμενο» στα Ολλανδικά) το 2008. Το έργο Galaxy Zoo ενθαρρύνει τους λάτρεις του ουρανού να περιηγηθούν στις εικόνες του SDSS και να κατατάσσουν τους τύπους των γαλαξιών. Μετέπειτα παρατηρήσεις, του γνωστού πλέον ως Voorwerp Hanny, έδειξαν ότι η μυστηριώδης πράσινη άμορφη μάζα έχει την ίδια απόσταση με τον γειτονικό γαλαξία IC 2497.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά μία κορυφαία υπόθεση αναφέρει ότι το Voorwerp Hanny είναι ένας μικρός γαλαξίας που συμπεριφέρεται σαν ένα μεγάλο νεφέλωμα ανακλάσεως, που δείχνει το φως που αντανακλάται από ένα λαμπρό κβάζαρ που ήταν ορατό στο κέντρο του IC 2497 περίπου 100.000 χρόνια πριν. Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται το Voorwerp Hanny που φωτογραφήθηκε από το 2,5 μέτρων Τηλεσκόπιο Ισαάκ Νεύτων στα Κανάρια Νησιά.

Galaxy Zoo