Βακτηριοφάγοι: Η πιο κοινή μορφή ζωής στη Γη
Υπάρχουν περισσότεροι βακτηριοφάγοι στη Γη από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής. Αυτοί οι μικροί ιοί δεν είναι ακριβώς μια μορφή ζωής, αφού όταν δεν συνδέονται με βακτήρια είναι εντελώς αδρανή.

Οι βακτηριοφάγοι επιτίθενται και τρώνε βακτήρια και πιθανόν να το κάνουν αυτό για πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Αν και ανακαλύφθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, η τεράστια αφθονία των φάγων συνειδητοποιήθηκε πρόσφατα, όταν διαπιστώθηκε ότι μια σταγόνα θαλασσινού νερού περιέχει εκατομμύρια από αυτά. Οι φάγοι είναι πιθανόν να είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων φορές περισσότεροι από τους ανθρώπους.

Στην παραπάνω εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο πάνω από μια ντουζίνα βακτηριοφάγοι είναι κολλημένοι στο ίδιο βακτήριο. Οι φάγοι είναι πολύ μικροί – θα χρειαζότανε περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς δίπλα δίπλα για να καλύψουν ένα χιλιοστό. Η ικανότητα να σκοτώνουν βακτήρια κάνει τους φάγους πιθανούς συμμάχους κατά των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο, αν και οι βακτηριοφάγοι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως ώστε να είναι σε ευρεία ιατρική χρήση.