Οι Γίγαντες του Ωμέγα Κενταύρου
Το σφαιρωτό αστρικό σμήνος Ωμέγα Κενταύρου είναι περίπου 15.000 έτη φωτός μακριά και 150 έτη φωτός σε διάμετρο. Αποτελούμενο από 10 εκατομμύρια αστέρια, το Omega Cen είναι το μεγαλύτερο από τα περίπου 200 γνωστά σφαιρωτά σμήνη που περιφέρονται στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας.

Αυτή η ενδιαφέρουσα έγχρωμη εικόνα συνδυάζει μια ορατή εικόνα φως του σμήνους σε μπλε αποχρώσεις με υπέρυθρα δεδομένα εικόνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Τα δεδομένα του Spitzer περιλαμβάνουν εικόνες σε δύο υπέρυθρες ζώνες, μία με πράσινο και μία με κόκκινο χρώμα. Και οι δύο υπέρυθρες ζώνες είναι ευαίσθητες στο φως των δροσερών, γιγαντιαίων αστεριών στο σμήνος. Προσθέτοντας το κόκκινο και πράσινο χρώμα μαζί δημιουργείται το κίτρινο, δείχνοντας τα γιγαντιαία αστέρια του σμήνους ως κίτρινες κηλίδες.

Φυσικά, οι κόκκινες κηλίδες δείχνουν επίσης δροσερά, γιγαντιαία αστέρια στην εικόνα, αλλά μερικά από τα κόκκινα σημεία είναι ακόμα πιο μακρινοί γαλαξίες υποβάθρου. Επίσης γνωστοί απλά ως Red Giant Stars, που αντιπροσωπεύουν ένα στάδιο του κύκλου ζωής των άστρων πιο εξελιγμένα από το δικό μας Ήλιο, ένα στάδιο όπου ο Ήλιος θα φτάσει σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι κόκκοι σκόνης που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα των δροσερών, γιγαντιαίων αστεριών τελικά εμπλέκονται στο σχηματισμό άλλων άστρων και πλανητών.