Πέρα από το Σύμπαν
Πόσο μακριά μπορούμε να δούμε; Ακόμα και τα πιο αχνά αστέρια ορατά με το μάτι είναι μόλις μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες έτη φωτός μακριά, όλα μέσα στον δικό μας Γαλαξία. Φυσικά, εάν ξέρετε πού να κοιτάξετε, μπορείτε να εντοπίσετε τον γαλαξία της Ανδρομέδας, ως ένα χλωμό, ασαφή νέφος, περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Όμως κοιτάζοντας προς το βόρειο αστερισμό του Βοώτη στις 19 Μαρτίου 2008, ακόμη και χωρίς κυάλια ή τηλεσκόπιο και πάλι κάποιος θα μπορούσε να έχει δει μια εξασθενημένη, σύντομη, λάμψη φωτός από μια έκρηξη ακτίνων-γ. Η πηγή που ανατινάχθηκε ανακαλύφθηκε ότι βρίσκεται πάνω από τη μισή διαδρομή του σύμπαντος σε μια απόσταση περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων έτη φωτός.

Κατέχει τη θέση του πιο μακρινού αντικειμένου που μπορούσε να είναι ορατό με γυμνό μάτι και το εγγενώς φωτεινότερο αντικείμενο που εντοπίστηκε ποτέ, η κοσμική έκρηξη εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από το φωτεινότερο σουπερνόβα.

Η έκρηξη τέρας εντοπίστηκε από τον δορυφόρο Swift, επιτρέποντας τη γρήγορη μέτρηση της απόστασης της και περαιτέρω παρατηρήσεις από μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια. Το ξεθώριασμα της μεταλαμπής της έκρηξης ακτίνων-γ, καταλογογραφήθηκε ως GRB080319B, και φαίνεται στην παραπάνω εικόνα σε ακτίνες Χ (αριστερά) και υπεριώδες φως (δεξιά).