Σφαιρωτό Σμήνος M55
Στην πεντηκοστή πέμπτη θέση στον κατάλογο του Charles Messier, το M55 είναι ένα μεγάλο και όμορφο σφαιρωτό σμήνος των περίπου 100.000 άστρων. Μόλις 20.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Τοξότη, το M55 φαίνεται στους γήινους παρατηρητές σχεδόν όσο τα 2/3 του μεγέθους της πανσελήνου.

Τα σφαιρωτά σμήνη αστέρων, όπως το M55 περιφέρονται στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας συνδεδεμένα από τη βαρύτητα των αστεριών και είναι γνωστό ότι είναι πολύ αρχαιότερα από τις αστρικές ομάδες που βρίσκονται στον γαλαξιακό δίσκο.

Οι αστρονόμοι που κάνουν λεπτομερείς μελέτες των σφαιρικών αστρικών σμηνών μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τις ηλικίες και τις αποστάσεις τους. Τα αποτελέσματά τους περιορίζουν τελικά την ηλικία του Σύμπαντος (… πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ό,τι τα αστέρια σε αυτό!), και προσφέρουν μια βασική βαθμίδα στη σκάλα της αστρονομικής απόστασης. Αυτή η εκπληκτική έγχρωμη εικόνα έγινε με το τηλεσκόπιο CFHT 3,6 μέτρων και εκτείνεται σε περίπου 100 έτη φωτός γύρω από το σφαιρωτό σμήνος M55.