Το Κοτόπουλο που Τρέχει
Φωτεινά νεφελώματα αφθονούν μέσα και γύρω από τον επεκτατικό νότιο αστερισμό του Κενταύρου. Το παραπάνω είναι καταλογογραφημένο ως IC 2948/2944 και βρίσκεται κοντά στο αστέρι λ του Κενταύρου (ακριβώς έξω από την κορυφή του πλαισίου) και όχι πολύ μακριά στον ουρανό από το πιο γνωστό Νεφέλωμα της Τρόπιδος.

Ενσωματωμένο με το κοκκινωπό λαμπερό νέφος αέριου υδρογόνου, χαρακτηριστικό των νεφελωμάτων εκπομπής που βρίσκονται σε μαζικές περιοχές σχηματισμού άστρων, είναι το ενεργητικό νέο σμήνος αστέρων Collinder 249.

Ως μια σιλουέτα κοντά στην κορυφή είναι μικρά, μαύρα σύννεφα κοσμικής σκόνης. Ονομάζονται Σφαιρίδια Thackeray λόγω του αστρονόμου που τα ανακάλυψε, είναι πιθανές τοποθεσίες για το σχηματισμό νέων άστρων, αλλά είναι πιθανόν να έχουν διαβρωθεί από την έντονη ακτινοβολία από τα γύρω μικρά αστέρια. Φυσικά, κοιτάζοντας το κέντρο της περιοχής καταλαβαίνουμε πως πήρε το δημοφιλές του όνομα το IC 2948 – Το Κοτόπουλο που Τρέχει. Η πανέμορφη εικόνα εκτείνεται σε περίπου 70 έτη φωτός στην απόσταση των 6.000 ετών φωτός του νεφελώματος.