Ελλειπτικός Γαλαξίας
Ο NGC 1132 είναι ένας λείος γαλαξίας – αλλά πώς σχηματίστηκε; Ως ένας ελλειπτικός γαλαξίας, ο NGC 1132 έχει λίγη σκόνη και αέριο, και λίγα αστέρια έχουν σχηματιστεί πρόσφατα σε αυτόν. Αν και πολλοί ελλειπτικοί γαλαξίες βρίσκονται σε σμήνη γαλαξιών, ο NGC 1132 εμφανίζεται ως ένας μεγάλος, απομονωμένος γαλαξίας προς τον αστερισμό του Ηριδανού.

Για να εξετάσουνε την ιστορία αυτής της ενδιαφέρον μπάλας τρισεκατομμυρίων αστέρων, οι αστρονόμοι φωτογράφησαν τον NGC 1132 στο ορατό φως με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και στις ακτίνες Χ με το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra. Σε αυτή τη σύνθετη ψευδό-έγχρωμη εικόνα, το ορατό φως είναι λευκό, ενώ οι ακτίνες Χ είναι μπλε και δείχνουν την ασυνήθιστη παρουσία πολύ θερμού αερίου. Οι ακτίνες Χ επίσης δείχνουν τη θέση της σκοτεινής ύλης.

Μια υπόθεση είναι ότι ο NGC 1132 είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συγχωνεύσεων γαλαξιών σε αυτό που κάποτε ήταν μια μικρή ομάδα γαλαξιών. Ο NGC 1132 είναι πάνω από 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, και έτσι το φως που βλέπουμε σήμερα ξεκίνησε πριν από την περιήγηση των δεινοσαύρων στη γη. Πολλοί μαγευτικοί γαλαξίες φαίνονται στο μακρινό υπόβαθρο.