Εργοστάσιο Υπερκαινοφανών
Οι αστρικές εκρήξεις γνωστές ως σουπερνόβα είναι από τα πιο ισχυρά γεγονότα στο σύμπαν. Ενεργοποιημένες από την κατάρρευση του πυρήνα ενός άστρου μεγάλης μάζας ή τον αφανισμό του πυρήνα ενός λευκού νάνου, οι σουπερνόβα συμβαίνουν στους σπειροειδείς γαλαξίες περίπου μία μόνο φορά κάθε αιώνα.

Αλλά ο αξιοσημείωτος σπειροειδής γαλαξίας NGC 2770 έχει παράγει τα τελευταία χρόνια περισσότερους υπερκαινοφανείς από ότι αναλογεί στο μερίδιο του. Δύο ακόμα φωτεινοί σουπερνόβα και η θέση ενός τρίτου, που αρχικά εντοπίστηκαν το 1999, αλλά η ένταση τους τώρα ξεθώριασε, σημειώνονται σε αυτή την πλάγια όψη του σπειροειδή γαλαξία.

Και οι τρεις σουπερνόβα πιστεύεται ότι είναι τύπου πυρηνικής κατάρρευσης, αλλά ο πιο πρόσφατος, ο SN2008D, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον δορυφόρο Swift στις πιο ακραίες ενέργειες, ως μια λάμψη ακτίνων Χ (XRF) ή, ενδεχομένως, μιας χαμηλής έκδοσης ενέργειας από μια έκρηξη ακτίνων-γ. Μόλις 90 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον βόρειο αστερισμό του Λυγξ, ο NGC 2770 είναι ο πιο κοντινός γνωστός γαλαξίας που φιλοξενεί μια τέτοια ισχυρή έκρηξη σουπερνόβα.