Κοσμικό Ημερολόγιο
Οι άνθρωποι εμφανιζόμαστε στο κοσμικό ημερολόγιο τόσο πρόσφατα που η καταγεγραμμένη ιστορία μας καταλαμβάνει μόνο τα τελευταία λίγα δευτερόλεπτα από το τελευταίο λεπτό της 31ης Δεκεμβρίου. Στον απέραντο ωκεανό του χρόνου που αυτό το ημερολόγιο αντιπροσωπεύει, όλες οι αναμνήσεις μας περιορίζονται σε ένα μικρό τμήμα.

Κάθε άνθρωπος για τον οποίο έχουμε ακούσει έχει ζήσει σε αυτό το τμήμα. Όλοι οι βασιλιάδες και μάχες, οι μεταναστεύσεις, οι εφευρέσεις, οι πόλεμοι και οι έρωτες. Ότι έχει γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας έχει συμβεί στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του κοσμικού ημερολογίου. Οι άνθρωποι στη Γη έχουμε μόλις αντιληφθεί τους απέραντους ωκεανούς χρόνου και χώρου από τους οποίους έχουμε αναδυθεί.

Είμαστε η κληρονομιά δεκαπέντε δισεκατομμυρίων ετών κοσμικής εξέλιξης. Έχουμε μια επιλογή. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή και να γνωρίσουμε το σύμπαν που μας γέννησε, ή μπορούμε να χαραμίσουμε την 15 δισεκατομμυρίων κληρονομιά σε μια άσκοπη αυτοκαταστροφή.

Τι θα συμβεί στο πρώτο δευτερόλεπτο του επόμενου κοσμικού έτους εξαρτάται από το τι κάνουμε σήμερα με την ευφυΐα μας, και την γνώση μας για το σύμπαν (κόσμος).

Carl Sagan, Cosmos