Είναι οι Εξωγήινοι μέρος του Θεϊκού Σχεδίου;

Η ανακάλυψη ευφυών εξωγήινων θα είναι εντυπωσιακή από πολλές απόψεις, αλλά θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα ειδικό δίλημμα για τις θρησκείες του κόσμου, δηλώνουν οι θεολόγοι μελετώντας τα διαστρικά ταξίδια.

Οι χριστιανοί, κυρίως, θα μπορούσαν να λάβουν τα νέα σκληρότερα, γιατί το χριστιανικό σύστημα πεποιθήσεων δεν επιτρέπει εύκολα άλλα νοήμονα όντα στο σύμπαν, δήλωσαν οι χριστιανοί στοχαστές στο 100ο Year Starship Symposium, μια συνάντηση που χρηματοδοτείται από την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA ) για να συζητήσουν θέματα που αφορούν ταξίδια σε άλλα αστέρια.

Με άλλα λόγια, “Μήπως ο Ιησούς πέθανε επίσης και για τους Klingons;” καθώς ο φιλόσοφος Christian Weidemannof του γερμανικού Πανεπιστημίου Bochum είχε ως τίτλο ομιλίας σε ένα πάνελ με τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές εκτιμήσεις της επίσκεψης άλλων κόσμων.

“Σύμφωνα με τον χριστιανισμό, ένα ιστορικό γεγονός περίπου 2.000 χρόνια πριν έπρεπε να σώσει το σύνολο της δημιουργίας,” είπε ο Weidemann. “Μπορείτε να αντιληφθείτε την σύγκρουση”.

Εδώ είναι που η συζήτηση πηγαίνει ως εξής: Εάν το σύνολο της δημιουργίας περιλαμβάνει 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες με εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια σε κάθε έναν, καθώς πιστεύουν οι αστρονόμοι, τότε τι θα γίνει αν κάποια από αυτά τα αστέρια έχουν πλανήτες με προηγμένους πολιτισμούς, επίσης; Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήρθε στη Γη, από όλους τους κατοικημένους πλανήτες στο σύμπαν, για να σώσει τους Γήινους και να εγκαταλείψει τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού;

Εξωγήινοι και θρησκεία μπορούν να εξακολουθούν να συνυπάρχουν

Ο Weidemann, που αυτο-περιγράφεται ως προτεστάντης Χριστιανός, προτείνει κάποιες πιθανές λύσεις. Ίσως οι εξωγήινοι δεν είναι αμαρτωλοί, όπως οι άνθρωποι, και ως εκ τούτου δεν έχουν ανάγκη να σωθούν. Ωστόσο, η αρχή της μετριότητας – η ιδέα ότι το δικό σας παράδειγμα είναι το πιθανότερο τυπικό εκτός αν έχετε αποδείξεις για το αντίθετο – δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με αυτό, τόνισε.

“Εάν όντως υπάρχουν εξωγήινα νοήμονα όντα, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης αμαρτωλά”, δήλωσε ο Weidemann. “Αν ναι, ο Ιησούς έσωσε επίσης και αυτά; Η θέση μου είναι όχι. Αν ναι, η θέση μας μεταξύ των νοημόνων όντων στο σύμπαν θα ήταν πολύ εξαιρετική.”

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Θεός ενσαρκώθηκε πολλές φορές, στέλνοντας μια έκδοση του εαυτού του κάτω για να σώσει κάθε κατοικήσιμο πλανήτη ξεχωριστά.

Ωστόσο, με βάση τις καλύτερες εικασίες για το πόσοι πολιτισμοί θα μπορούσαμε να αναμένουμε να υπάρχουν στο Σύμπαν, και πόσο διάστημα οι πλανήτες και οι πολιτισμοί αναμένεται να επιβιώνουν, οι ενσαρκώσεις του Θεού θα έπρεπε να είναι σε περίπου 250 τοποθεσίες ταυτόχρονα σε κάθε δεδομένη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι κάθε ενσάρκωση χρειάζεται περίπου 30 χρόνια, υπολόγισε ο Weidemann.

Θρησκευτική τροφή για σκέψη

Αν ο Θεός πραγματικά έγινε υλικός και πήρε ανθρώπινη μορφή όταν γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, αυτό δεν θα ήταν δυνατό, είπε ο Weidemann.

Ο αιδεσιμότατος Thomas Hoffmann, προτεστάντης πάστορας στην Tulsa, Οκλαχόμα, είπε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Weidemann ήταν “πραγματικά εύστοχα”.

“Αν η ζωή ανακαλυφθεί και αλλού, δυστυχώς πρέπει να έχουμε περισσότερες συζητήσεις για αυτό”, δήλωσε ο Hoffmann. “Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ εύρωστη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε”.

Αν και η ανακάλυψη εξωγήινης νοημοσύνης θα ωθήσει πιθανόν σε βαθυστόχαστη ψυχική αναζήτηση για τους ανθρώπους όλων των θρησκειών, πολλές από τις θρησκείες του κόσμου μπορούν ευκολότερα να υποδεχθούν τις γνώσεις από ό,τι ο Χριστιανισμός, δήλωσε ο Θεολόγος Michael Waltemathe, επίσης του Πανεπιστημίου Bochum.

Εισβολή εξωγήινων

“Φαίνεται να είναι πρόβλημα μόνο του Χριστιανισμού”, είπε ο Waltemathe.

Στο Ισλάμ, για παράδειγμα, ο Μωάμεθ ήταν προφήτης, ή αγγελιοφόρος του Θεού και όχι ο Θεός ενσαρκωμένος, έτσι πρόσθετοι προφήτες θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί ταυτόχρονα άλλους πλανήτες για να σώσουν εξωγήινα είδη, είπε. Και οι Ινδουιστές πιστεύουν ήδη σε πολλές θεότητες, έτσι η υποδοχή περισσότερων για τη φύλαξη από εξωγήινους πολιτισμούς δεν θα είναι δύσκολη.

Τελικά, όμως, η ανακάλυψη ευφυών εξωγήινων δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση για τον Χριστιανισμό ούτε, δήλωσε ο Hoffmann. Εξάλλου, η θρησκεία έχει επιζήσει από δύσκολες επιστημονικές αποκαλύψεις στο παρελθόν.

Η θρησκεία είναι ουσιαστικά συντηρητική“, είπε ο Hoffmann. “Μπορείτε να τοποθετήσετε σχεδόν τα πάντα στο πρόσωπό της και να ταρακουνηθεί λίγο, και στη συνέχεια πρόκειται να πέσει ξανά κάτω. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει ιστορικά”.

Πηγή: space.com