Τριάντα Χιλιάδες Χιλιόμετρα πάνω από τον Εγκέλαδο
Πως μοιάζει η επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Κρόνου, Εγκέλαδου; Για να μας βοηθήσει να μάθουμε, το διαστημικό σκάφος Cassini σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο πέταξε πάνω από το παγωμένο ηφαιστειακό φεγγάρι και ακόμα διαμέσου ενός από τα παγωμένα λοφία του Εγκέλαδου.

Το Cassini πλησίασε περίπου στα 52 χιλιόμετρα στην κοντινότερη προσέγγισή του. Η ανωτέρω μη επεξεργασμένη εικόνα λήφθηκε κοιτάζοντας προς τα κάτω από το βορρά, από περίπου 30.000 χιλιόμετρα μακριά.

Ορατοί είναι τουλάχιστον δύο τύποι εδάφους. Ο πρώτος τύπος εδάφους έχει περισσότερους κρατήρες από ό,τι συμβαίνει κοντά στο Νότιο Πόλο του Εγκέλαδου. Ο άλλος τύπος εδάφους έχει λίγους κρατήρες, αλλά πολλές κορυφογραμμές και αυλάκια που ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί από την επιφανειακή-μετατόπιση τεκτονικής δραστηριότητας.

Οι πλανητικοί γεωλόγοι μελετάνε προσεκτικά αυτήν και άλλες εικόνες του Cassini για την καλύτερη κατανόηση της επιφάνειας του φεγγαριού, τους ασυνήθιστους παγωμένους θερμοπίδακες του και τις δυνατότητές του να υποστηρίξει ζωή.