Ενεργός Γαλαξίας Κένταυρος Α
Μόλις 11 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ο Κένταυρος Α είναι ένας τεράστιος ελλειπτικός γαλαξίας – ο πιο κοντινός ενεργός γαλαξίας προς τη Γη. Αυτή η αξιοσημείωτη σύνθετη άποψη του γαλαξία συνδυάζει δεδομένα από ακτίνες Χ (Chandra), οπτικό φάσμα (ESO) και ραδιοκύματα (VLA).

Η κεντρική περιοχή του Κενταύρου Α είναι ένα συνονθύλευμα αερίων, σκόνης, και αστεριών στο οπτικό φάσμα, αλλά τόσο στα ραδιοκύματα όσο και στις ακτίνες-Χ φαίνεται ένας αξιοσημείωτος πίδακας υψηλής ενέργειας σωματιδίων που ρέει από τον πυρήνα του γαλαξία. Η πηγή ενέργειας του κοσμικού επιταχυντή σωματιδίων είναι μια μαύρη τρύπα με περίπου 10 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου και συμπίπτει με το φωτεινό σημείο που φαίνεται στις ακτίνες-Χ στο κέντρο του γαλαξία.

Εκρηγνυόμενος προς τα έξω από τον ενεργό γαλαξιακό πυρήνα, προς τα πάνω αριστερά, ο ενεργητικός πίδακας εκτείνεται σε περίπου 13.000 έτη φωτός. Ένας μικρότερος πίδακας εκτείνεται από τον πυρήνα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλα φωτεινά σημεία ακτίνων-Χ στο πεδίο είναι δυαδικά αστρικά συστήματα αστέρων νετρονίων ή μαύρες τρύπες. Ο ενεργός γαλαξίας Centaurus A είναι πιθανόν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης με έναν σπειροειδή γαλαξία περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν.