Κρυφός Γαλαξίας
Ο όμορφος κοντινός σπειροειδής γαλαξίας IC 342 θα μπορούσε να είναι πιο διάσημος, αν δεν ήταν τόσο κρυφός. Ένα εκτεταμένο σύμπαν-νησί, ο IC 342 θα ήταν ένας εξέχων γαλαξίας στον νυχτερινό ουρανό μας, αλλά είναι σχεδόν κρυμμένος πίσω από το πέπλο των άστρων, αερίου και νεφών σκόνης στο επίπεδο του Γαλαξία μας.

Παρόμοιος σε μέγεθος με άλλους μεγάλους, φωτεινούς σπειροειδείς γαλαξίες, ο IC 342 είναι μόλις 7 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον μακρύλαιμο βόρειο αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Ακόμα κι αν το φως του IC 342 είναι αμυδρό από την παρέμβαση των κοσμικών νεφών, αυτή η αξιοσημείωτη εικόνα τονίζει την συσκοτισμένη σκόνη του γαλαξία, τα μπλε αστρικά σμήνη, και τις λαμπερές ροζ περιοχές σχηματισμού άστρων κατά μήκος των σπειροειδών βραχιόνων που διώχνονται από ανέμους μακριά από τον πυρήνα του γαλαξία.

Ο IC 342 μπορεί να πέρασε από μια πρόσφατη δραστηριότητα σχηματισμού αστέρων και βρίσκεται αρκετά κοντά ώστε να έχει επηρεάσει βαρυτικά την εξέλιξη της τοπικής μας ομάδας γαλαξιών και του Γαλαξία μας.