Τα Αρχαία Δαχτυλίδια του Κρόνου
Πόσο χρονών είναι τα δαχτυλίδια του Κρόνου; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Μια πιθανότητα είναι ότι τα δαχτυλίδια σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα στην ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, ίσως μόλις περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ένα αντικείμενο σε μέγεθος φεγγαριού διαλύθηκε κοντά στον Κρόνο.

Αποδεικτικά στοιχεία για τη νεαρή ηλικία των δαχτυλιδιών περιλαμβάνουν μια βασική ανάλυση ευστάθειας για τα δαχτυλίδια, και το γεγονός ότι οι δακτύλιοι είναι τόσο φωτεινοί και σχετικά ανεπηρέαστοι από πολυάριθμες μικρές συγκρούσεις μετεωριτών. Νέα στοιχεία, ωστόσο, εγείρουν την πιθανότητα ότι ορισμένα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπορεί να είναι δισεκατομμυρίων ετών και έτσι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο Κρόνος ο ίδιος.

Επιθεώρηση των εικόνων από το διαστημικό σκάφος Cassini δείχνει ότι ορισμένα από τα σωματίδια των δαχτυλιδιών του Κρόνου προσωρινά συσσωρεύονται και συγκρούονται, ανακυκλώνοντας αποτελεσματικά τα σωματίδια των δακτυλιδιών, εισάγοντας νέο φωτεινό πάγο στην επιφάνεια. Στην παραπάνω εικόνα τα δαχτυλίδια του Κρόνου απεικονίζονται σε πραγματικό χρώμα από το Cassini. Η παγωμένη φωτεινή Τηθύς, ένα φεγγάρι του Κρόνου που πιθανόν φωτίζεται από βροχή πάγου από το αδελφό φεγγάρι Εγκέλαδος, είναι ορατό μπροστά από τα πιο σκούρα δαχτυλίδια.