Τα Άλλοτε και τα Μελλοντικά Αστέρια της Ανδρομέδας
Ο μεγάλος, όμορφος γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως M31, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας μόλις 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι παρατηρήσεις δύο διαστημικών παρατηρητηρίων συνδυάστηκαν και δημιούργησαν αυτή τη ενδιαφέρον σύνθετη εικόνα της Ανδρομέδας, με μήκη κύματος έξω από το ορατό φάσμα.

Η εντυπωσιακή θέα εμφανίζει τις θέσεις των άλλοτε και των μελλοντικών αστεριών σε αυτόν τον γαλαξία. Σε κόκκινες αποχρώσεις, δεδομένα εικόνας από το μεγάλο παρατηρητήριο υπερύθρων Herschel ιχνηλατούν τεράστιες λωρίδες από σκόνη, θερμαινόμενη από αστέρια, σαρώνουν ολόκληρους τους σπειροειδείς βραχίονες της Ανδρομέδας. Η σκόνη, σε συνδυασμό με το διαστρικό αέριο του γαλαξία, αποτελεί την πρώτη ύλη για τον μελλοντικό σχηματισμό αστεριών.

Δεδομένα ακτίνων Χ από το παρατηρητήριο XMM-Newton σε μπλε επισημαίνουν τα δυαδικά αστρικά συστήματα της Ανδρομέδας. Τα συστήματα αυτά περιέχουν πιθανόν αστέρια νετρονίων ή μαζικές μαύρες τρύπες που αντιπροσωπεύουν τα τελικά στάδια της αστρικής εξέλιξης. Περισσότερο από δύο φορές του μεγέθους του Γαλαξία μας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει διάμετρο πάνω από 200.000 έτη φωτός.