Ένας Περίεργος Δακτυλοειδής Γαλαξίας
Αυτός είναι ένας γαλαξίας ή δύο; Η ερώτηση αυτή ήρθε στο προσκήνιο το 1950 όταν ο αστρονόμος Art Hoag έπεσε κατά τύχη σε αυτό το ασυνήθιστο εξωγαλαξιακό αντικείμενο. Στο εξωτερικό είναι ένα δαχτυλίδι που κυριαρχείται από έντονα μπλε αστέρια, ενώ κοντά στο κέντρο βρίσκεται μια μπάλα με πολύ πιο κόκκινα αστέρια που είναι πιθανόν πολύ παλαιότερα.

Μεταξύ των δύο είναι ένα κενό που φαίνεται σχεδόν εντελώς σκοτεινό. Πώς σχηματίστηκε το αντικείμενο του Hoag παραμένει άγνωστο, αν και παρόμοια αντικείμενα έχουν πλέον αναγνωρισθεί και χαρακτηριστεί ως μια μορφή γαλαξιακού δακτυλίου. Θεωρίες σχηματισμού περιλαμβάνουν γαλαξιακές συγκρούσεις δισεκατομμύρια χρόνια πριν και την βαρυτική επίδραση μιας κεντρικής ράβδου που έκτοτε εξαφανίστηκε.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τον Ιούλιο του 2001 αποκαλύπτοντας πρωτοφανείς λεπτομέρειες του αντικειμένου Hoag και μπορεί να δώσει μια καλύτερη αντίληψη. Το Αντικείμενο Hoag εκτείνεται σε περίπου 100.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Φιδιού (Serpens). Συμπτωματικά, ορατός στο κενό είναι ένας ακόμα δακτυλοειδής γαλαξίας που πιθανόν βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση.