Προεξοχή στον Άρη Υποδεικνύει Φιλόξενο Παρελθόν
Θα μπορούσε η ζωή στον Άρη να έχει επιζήσει; Σήμερα, ούτε ζώο ούτε φυτική ζωή από τη Γη θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ καιρό στον Άρη, επειδή τουλάχιστον ένα βασικό συστατικό – νερό σε υγρή μορφή – είναι ουσιαστικά απών από την σκουριασμένη επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Αν και τα στοιχεία από τα αρειανά ρόβερ δείχνουν ότι πολύ καιρό πριν ο Άρης θα μπορούσε κάποτε να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, και ότι το νερό θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ όξινο για τις οικείες μορφές ζωής ώστε να ευδοκιμήσουν. Πρόσφατα, ωστόσο, μια νέα λεπτομερή ανάλυση ενός ασυνήθιστου προεξέχων βράχου και εδάφους το 2005 από το ρόβερ Spirit έχει αποκαλύψει μια ένδειξη που δείχνει ότι δεν ήταν ολόκληρος ο Άρης πάντα τόσο όξινος.

Το ανάχωμα που ονομάστηκε Προεξοχή Comanche και είναι ορατό κοντά στην κορυφή της παραπάνω εικόνας, φαίνεται να περιέχει ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις στοιχείων, όπως ανθρακικό μαγνήσιο σιδήρου. Η παραπάνω εικόνα εμφανίζεται σε υπερβολικά χρώματα ώστε να τονιστούν οι διαφορές στη σύνθεση. Δεδομένου ότι αυτά τα ανθρακικά άλατα διαλύονται εντός των οξέων, η διατήρηση αυτών των αναχωμάτων δείχνει ότι το νερό ίσως λιγότερο όξινο και πιο ευνοϊκό για τη ζωή μπορεί κάποτε έρεε σε ολόκληρο τον Άρη. Πιο λεπτομερείς αναλύσεις και αναζητήσεις για άλλα σημεία σίγουρα θα συνεχιστεί.