Γαλαξιακό Σμήνος Μεγεθύνει το Σκοτεινό Σύμπαν
Τι συμβαίνει με αυτό το σμήνος γαλαξιών; Για να μάθουμε ποιες μορφές παίρνει η ύλη στο σμήνος Abell 1689 απαιτείται όχι μόνο μεγάλης έκθεσης εικόνες από τηλεσκόπια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά και λεπτομερή μοντέλα υπολογιστών.

Σχεδόν κάθε ασαφή κίτρινη κηλίδα στην παραπάνω εικόνα είναι ένας ολόκληρος γαλαξίας. Μια κοντινή επιθεώρηση, ωστόσο, δείχνει ότι πολλοί γαλαξίες του υποβάθρου μεγεθύνονται παράξενα και παραμορφώνονται σε μακριά καμπύλη τόξα από τις παραμορφώσεις του βαρυτικού φακού του σμήνους. Αναλύσεις υπολογιστών της τοποθέτησης και της ομαλότητας των εν λόγω τόξων δείχνουν ότι εκτός από την ύλη στους γαλαξίες που φαίνεται, το σμήνος πρέπει επίσης να περιέχει μια σημαντική ποσότητα σκοτεινής ύλης, όπως δείχνει το ψηφιακό μοντέλο με μωβ χρώμα.

Το Abell 1689 παραμένει αινιγματικό, επειδή τα τόξα είναι τόσο πολυάριθμα και ποικίλα που κανένα μοντέλο της σκοτεινής ύλης δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα και εξακολουθούν να παραμένουν συνεπείς με τα μοντέλα της σκοτεινής ύλης που απαιτούνται για να περιορίσουν την κίνησή τους. Ακόμα, οι λεπτομερείς πληροφορίες που διατίθενται από τα σμήνη των γαλαξιών, όπως το Abell 1689 δίνουν ελπίδες ότι μια μέρα θα βρεθούν οι λύσεις που όχι μόνο θα αποκαλύψουν πλήρως την σκοτεινή ύλη στα σμήνη, αλλά και τα ποσά της σκοτεινής ενέργειας στο σύμπαν που βρίσκονται κατά μήκος των μακρινών τόξων.

Υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του Abell 1689