2011: Ένας Χρόνος στο Διάστημα
Το 2011 ήταν μια χρονιά αποχαιρετισμών στο διάστημα: το τέλος των διαστημικών λεωφορείων… η επίσημη εγκατάλειψη του ρόβερ Spirit της NASA στον Άρη… και ο αποχαιρετισμός του επόμενου rover της NASA για τον Άρη. Η παραπάνω πρωτοφανής εικόνα όμως δείχνει ένα διαφορετικό είδος αποχαιρετισμού. Ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli τράβηξε την εικόνα του Endeavour συνδεδεμένο με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 23 Μαΐου καθώς έφευγε με ένα διαστημόπλοιο Soyuz.

Πάνω από τα σύννεφα
Η Stefanie Gordon τράβηξε αυτή την αξιοπρόσεκτη εικόνα της ανόδου του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στις 16 Μαΐου ενώ βρισκόταν σε μια εμπορική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Palm Beach της Florida.

Ο Αστροναύτης της NASA, Greg Chamitoff
Ο αστροναύτης της NASA, Greg Chamitoff κρατάει ένα στηθαίο κατά τον τέταρτο διαστημικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε από το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κατά τη διάρκεια των 7 ωρών και 24 λεπτών διαστημικού περιπάτου στις 27 Μαΐου, ο Chamitoff και ο αστροναύτης Michael Fincke (ορατός στο κράνος του Chamitoff) μεταφέρθηκε ένας βραχίονας ελέγχου 15 μέτρων στο σταθμό ολοκληρώνοντας επίσημα την συναρμολόγηση του σταθμού.

Διαστημικό Λεωφορείο Atlantis
Οι διευθυντές της τελευταίας εκτόξευσης της NASA παρακολουθούν από την Αίθουσα Πυροδότησης Τέσσερα του Κέντρου Ελέγχου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, καθώς το διαστημικό λεωφορείο Atlantis εκτοξεύεται από την Εξέδρα Εκτόξευσης 39A στις 8 Ιουλίου.

Το Atlantis επιστρέφει στη Γη
Πίσω στη Γη το διαστημικό λεωφορείο Atlantis αφήνει ένα φωτεινό μονοπάτι μέσα στην ατμόσφαιρα σε αυτή τη φωτογραφία, που τράβηξε το πλήρωμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού στις 21 Ιουλίου. Η λάμψη του αέρα πάνω από τη Γη μπορεί να φανεί στον ορίζοντα.

Το τέλος μιας εποχής
Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis σε μια σεληνοφώτιστη νύχτα προσγειώνεται στον διάδρομο του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στις 21 Ιουλίου σημαίνοντας το τέλος μιας οδύσσειας 30 ετών για τον στόλο των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο
Μια δέσμη λέιζερ λάμπει μπροστά από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, σε μια εικόνα τραβηγμένη από τον φωτογράφο της ESO, Gerhard Hüdepohl. Η δέσμη ενεργοποιεί τα άτομα του νατρίου ψηλά στην μεσόσφαιρα της Γης, προκαλώντας τα να λάμπουν και να δημιουργούν μια φωτεινή κουκίδα που μοιάζει με αστέρι στους παρατηρητές του εδάφους. Το τεχνητό αστέρι χρησιμεύει ως οδηγός, για το προσαρμοστικό οπτικό σύστημα του τηλεσκοπίου.

Νεφέλωμα Pacman
Έχει δόντια το Pacman; Στο ορατό φως, το νέφος της περιοχής σχηματισμού άστρων καταλογογραφημένο ως NGC 281 στον αστερισμό της Κασσιόπης φαίνεται να μασουλάει μέσα στον Κόσμο. Οι αστρονόμοι έδωσαν στο NGC 281 το παρατσούκλι “Νεφέλωμα Pacman” από το διάσημο ηλεκτρονικό παιχνίδι Pac-Man της δεκαετίας του ’80. Αυτή η υπέρυθρη θέα από το Wide-field Infrared Survey Explorer της NASA, που κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου, αποκάλυψε ακανόνιστες σειρές “δοντιών” που στην πραγματικότητα είναι πυλώνες διαστρικής σκόνης.

Ετοιμάζοντας το rover
Οι μηχανικοί της NASA στέκονται μπροστά από ένα κωνικό κέλυφος που θα προστατέψει το Curiosity, ένα ρομπότ με μέγεθος ενός αυτοκινήτου, από τις αποπνικτικές θερμοκρασίες της ατμοσφαιρικής εισόδου όταν προσγειωθεί στον Άρη το επόμενο έτος. Αυτή η εικόνα της προετοιμασίας του rover τραβήχτηκε στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, στις 4 Απριλίου. Το Curiosity εκτοξεύτηκε από το Cape Canaveral, το Νοέμβριο και αναμένεται να προσγειωθεί στον Άρη τον Αύγουστο του 2012.

Αρειανοί millipedes
Οι Αρειανοί αμμόλοφοι κυματίζουν σε όλη αυτή την ψευδο-έγχρωμη εικόνα από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA. Αυτό που είναι συναρπαστικό σε αυτή την εικόνα, που κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου, είναι ότι οι κορυφογραμμές που διατρέχουν κατά μήκος των αμμόλοφων, δημιουργούν την εντυπωσιακή ψευδαίσθηση ότι κοιτάμε millipedes. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα που ονομάζεται “παρειδωλία”, όπου ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει ένα μοτίβο που αντιπροσωπεύει ένα οικείο αντικείμενο – όπως το Πρόσωπο στον Άρη.

Προσγείωση στον Άρη
Μια εικονική αποστολή στον Άρη “προσγειώθηκε” στον κόκκινο πλανήτη στις 14 Φεβρουαρίου, και τις επόμενες ημέρες, οι εθελοντές, μέλη του πληρώματος, πραγματοποίησαν τρεις Αρειανούς περιπάτους. Η προσομοιωμένη επιφάνεια ήταν στην πραγματικότητα ένα τεράστιο σκάμμα, χτισμένο μέσα σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο στη Μόσχα. Η άσκηση ήταν το αποκορύφωμα ενός πειράματος απομόνωσης 520 ημερών με σκοπό τη μελέτη πώς τα μέλη ενός μελλοντικού πληρώματος θα χειριστούν το ψυχολογικό στρες μιας αποστολής στον Άρη.

Χιονισμένος Άγγελος
Σαν ουράνιος χιονισμένος άγγελος η διπολική περιοχή σχηματισμού άστρων ονομάζεται Sharpless 2-106, ή S106 για συντομία, και μοιάζει με μια διόγκωση σε αυτήν την εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου. Τα τεντωμένα “φτερά” του νεφελώματος καταγράφουν το αποτύπωμα των αντιθέσεων της θερμότητας και της κίνησης με φόντο ένα ψυχρότερο μέσο. Δίδυμοι λοβοί σούπερ-θερμού αέριου, που λαμπυρίζει μπλε σε αυτήν την εικόνα, εκτείνονται προς τα έξω από το κεντρικό άστρο. Ένα δαχτυλίδι σκόνης και αερίου σε τροχιά γύρω από το άστρο δρα σαν ζώνη και μορφοποιεί το επεκτατικό νεφέλωμα σε σχήμα κλεψύδρας.

Χριστουγεννιάτικο Στολίδι
Το φεγγάρι κρέμεται στο πάνω άκρο της Γης σαν ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι σε μια εικόνα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το αρχικό tweet από τις 21 Οκτωβρίου 2011:

#TGIF Εδώ είναι ένα όμορφο στιγμιότυπο του φεγγαριού για να αρχίσει το Σαββατοκύριακο σας #NASA #ISS http://twitpic.com/73povh

SpaceShipTwo
Χρυσή Πύλη … για το διάστημα; Ένα νέο τζετ Virgin America A320, που εύστοχα ονομάστηκε “Το άλλο μου όχημα μου είναι ένα διαστημόπλοιο” πετάει σε συνδυασμό με το αεροπλάνο SpaceShipTwo και το μητρικό του σκάφος για την Golden Gate Bridge στις 6 Απριλίου. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο San Francisco, και γίνονται τα πρώτα αεροπλάνα που φτάνουν στο νέο Terminal 2 αξίας 388 εκατομμυρίων δολαρίων και έκτασης 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Το SpaceShipTwo αναμένεται να ξεκινήσει τις υποτροχιακές δοκιμαστικές πτήσεις κατά τη διάρκεια του 2012 – όχι από το Σαν Φρανσίσκο, αλλά από την Mojave Air and Space Port κοντά στο Λος Άντζελες.

Μια μικρή σεληνιακή βάση
Η Hillary Livingston προσθέτει τις τελευταίες πινελιές σε ένα μοντέλο μιας σεληνιακής βάσης στο “Πέρα από τον Πλανήτη Γη” έκθεμα στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη στις 10 του Νοεμβρίου. Η έκθεση κοιτάει στο μέλλον στα επόμενα 50 έως 100 χρόνια των διαστημικών πτήσεων, στα όνειρα της ανθρωπότητας για εποικισμό της Σελήνης και του Άρη.

Μετά την προσγείωση
Μια πανοραμική θέα δείχνει τα οχήματα με τα φώτα τους για συγκλίνουν σε ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ στο βόρειο Καζακστάν μετά την προσγείωσή του στις 22 Νοεμβρίου. Η κάψουλα έφερε τον αστροναύτη της NASA Michael Fossum, τον Ρώσος κοσμοναύτη Sergey Volkov και τον Ιάπωνα αστροναύτη Satoshi Furukawa πίσω στη Γη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Γαλαξιακή Πυρκαγιά
Η φλογερή γέννηση των άστρων χρονογραφείται σε αυτή την προβολή του γαλαξία Centaurus A, καταγραμμένο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και κυκλοφόρησε στις 16 Ιουνίου.

Στο πιάτο
Μηχανικοί εκτελούν εργασίες συντήρησης στο πλαίσιο εστίασης μέσα στο 76 μέτρων πιάτο του τηλεσκοπίου Lovell στις 21 Ιουνίου στο Holmes Chapel της Αγγλίας.

Ευχάριστη άποψη του Vesta
Αυτή η εικόνα που λήφθηκε από την κάμερα του διαστημικού σκάφους Dawn της NASA δείχνει το νότιο πόλο του γιγάντιου αστεροειδή Vesta. Το σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Vesta στις 16 Ιουλίου για ένα έτος παρατηρήσεων. Οι επιστήμονες συζητούν αν η κυκλική δομή που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εικόνας προήλθε από σύγκρουση με άλλο αστεροειδή ή από εσωτερικές διαδικασίες νωρίς στην ιστορία του αστεροειδή. Εικόνες σε υψηλότερη ανάλυση μπορεί να βοηθήσουν στο ερώτημα αυτό.

Πολύχρωμη Συντριβή
Οι Κεραίες (Antennae) είναι ένα ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών περίπου 70 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Corvus. Αυτή η έγχρωμη εικόνα, που κυκλοφόρησε στις 3 Οκτωβρίου, συνδυάζει εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και την πρόσφατα εγκαινιασμένη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στη Χιλή.

Γιγαντιαία Έκρηξη
Όταν μια έκλαμψη μεγέθους M-3.6 συνέβη κοντά στην άκρη του ήλιου, φύσηξε μια πανέμορφη, κυματιστή μάζα πλάσματος που στροβιλιζόταν και έστριβε για πάνω από 90 λεπτά στις 24 Φεβρουαρίου. Το γεγονός καταγράφτηκε σε ακραίο υπεριώδες φως από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA. Μερικά από τα υλικά εκτοξεύτηκαν στο διάστημα και άλλα τμήματα έπεσαν πάλι πίσω στην επιφάνεια.

Κουαρτέτο Φεγγαριών
Τέσσερα φεγγάρια του Κρόνου, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, κάνουν μια εμφάνιση ανάμεσα στα δαχτυλίδια του πλανήτη σε αυτή τη σύνθεση από το Cassini, που κυκλοφόρησε στις 24 Οκτώβρη. Η φωτεινή Διώνη είναι σε πρώτο πλάνο, με τον Τιτάνα στο παρασκήνιο. Η τελεία στα δεξιά του σχεδόν στην άκρη των δαχτυλιδιών του Κρόνου είναι η Πανδώρα, και η Pan είναι απλά μια κουκίδα ενσωματωμένη στα δακτυλίδια, στα αριστερά του Τιτάνα και της Διώνης.

Φώτα, κάμερα, πάμε
Ο Νορβηγός φωτογράφος Tommy Eliason τράβηξε αυτή την καταπληκτική θέα του Βόρειου Σέλας, του Γαλαξία μας και ενός μετέωρου που διαγράφει τον ουρανό πάνω από το Ifjord της Νορβηγίας, στις 25 Σεπτεμβρίου. Η χρονιά ήταν ξεχωριστή για την φωτογράφηση σέλαων.

Προπόνηση στην Πισίνα
Με τη βοήθεια αυτοδυτών, εκπαιδευόμενοι αστροναύτες με διαστημικές στολές παίρνουν μέρος σε ασκήσεις σε πισίνα στο κέντρο εκπαίδευσης της Star City στη Ρωσία έξω από τη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου. Η υποβρύχια εκπαίδευση προσομοιώνει συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και είναι ένα μέρος της εκπαίδευσης των πληρωμάτων.

Η λάμψη από κάτω
Μια εικόνα που λήφθηκε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 17 Σεπτεμβρίου δείχνει δύο αγκυροβολημένα ρωσικά διαστημόπλοια με το νότιο σέλας από κάτω. Τα Σέλαα προκαλούνται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ηλιακών σωματιδίων και του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Καλή χρονιά σε όλους! Ευτυχισμένο το 2012 🙂