M27
Ενώ κυνηγούσε κομήτες στον ουρανό πάνω από τη Γαλλία του 18ου αιώνα, ο αστρονόμος Charles Messier επιμελώς κρατούσε μια λίστα από τα πράγματα που συνάντησε και σίγουρα δεν ήταν κομήτες. Αυτός είναι ο αριθμός 27 για την πλέον διάσημη λίστα μη-κομητών.

Στην πραγματικότητα, οι αστρονόμοι του 21ου αιώνα θα το προσδιόριζαν ως ένα πλανητικό νεφέλωμα, αλλά δεν είναι ούτε πλανήτης, παρόλο που μπορεί να φαίνεται στρογγυλό και πλανητοειδές σε ένα μικρό τηλεσκόπιο. Το Messier 27 (M27) είναι ένα άριστο παράδειγμα ενός νεφελώματος αέριων εκπομπής που δημιουργούνται από αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο που ξεμένει από πυρηνικά καύσιμα στον πυρήνα του. Το νεφέλωμα δημιουργείται καθώς εξωτερικά στρώματα του άστρου αποβάλλονται στο διάστημα, με μια ορατή λάμψη που δημιουργούνται από άτομα ερεθισμένα από το έντονο αλλά αόρατο υπεριώδες φως του ετοιμοθάνατου άστρου.

Γνωστό από το δημοφιλές όνομα Νεφέλωμα Dumbbell, το όμορφα συμμετρικό διαστρικό νέφος αερίου έχει διάμετρο πάνω από 2,5 έτη φωτός και περίπου 1.200 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Αλώπηξ. Αυτή η σύνθετη εικόνα τονίζει λεπτομέρειες της καλά μελετημένης κεντρικής περιφέρειας και πιο αμυδρά σπάνια χαρακτηριστικά στο εξωτερικό φωτοστέφανο του νεφελώματος. Περιλαμβάνει εικόνες στενής ζώνης καταγραμμένες χρησιμοποιώντας φίλτρα ευαίσθητα σε εκπομπές από άτομα οξυγόνου, που παρουσιάζονται σε πράσινο-μπλε χρώμα, και άτομα υδρογόνου σε κόκκινο χρώμα.