Κρυμμένοι Θησαυροί
Ο M78 δεν κρύβεται πραγματικά στο νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας. Περίπου 1.600 έτη φωτός μακριά και μέσα στον πλούσιο σε νεφελώματα, αστερισμό του Ωρίωνα, το μεγάλο, φωτεινό, νεφέλωμα ανάκλασης είναι γνωστό στους θαυμαστές του ουρανού. Αλλά αυτή η πανέμορφη εικόνα του M78 επιλέχθηκε ως η νικήτρια του διαγωνισμού αστροφωτογράφησης Κρυμμένων Θησαυρών 2010.

Πραγματοποιημένη από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), ο διαγωνισμός προκάλεσε ερασιτέχνες αστρονόμους να επεξεργαστούν δεδομένα από το αστρονομικό αρχείο του ESO σε αναζήτηση κοσμικών πολύτιμων λίθων. Η νικητήρια συμμετοχή αναδεικνύει εκπληκτικές λεπτομέρειες μέσα στο μπλε M78 (κέντρο) αγκαλιασμένο από σκοτεινά νέφη σκόνης, μαζί με ένα μικρότερο νεφέλωμα ανάκλασης στην περιοχή, το NGC 2071 (κορυφή).

Κιτρινωπό και ακόμα πιο συμπαγές, το μεταβλητό Νεφέλωμα McNeil είναι εμφανές κάτω και δεξιά του κέντρου. Με βάση τα δεδομένα από την κάμερα WFI του ESO και το 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στη La Silla της Χιλής, αυτή η εικόνα εκτείνεται λίγο πάνω από 0,5 βαθμούς της μοίρας στον ουρανό. Αυτό αντιστοιχεί σε 15 έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση του M78.