Κυματιστές Κόκκινες Κορδέλες
Τι προκαλεί τους γραφικούς κυματισμούς του απομειναριού σουπερνόβα SNR 0509-67.5; Οι κυματισμοί, καθώς και το μεγαλύτερο νεφέλωμα, φωτογραφήθηκαν με πρωτοφανή λεπτομέρεια από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 2006 και πάλι στα τέλη του 2010.

Το κόκκινο χρώμα καταγράφηκε από φίλτρο του Hubble φίλτρο που άφησε μόνο το φως που εκπέμπεται από ενεργητικό υδρογόνο. Ο ακριβής λόγος για τους κυματισμούς παραμένει άγνωστος, με δύο υποθέσεις να κυριαρχούν και σχετίζονται με πυκνά τμήματα είτε εκτινασόμενου ή συγκρουόμενου αερίου. Ο λόγος για το ευρύτερο λαμπερό κόκκινο δαχτυλίδι είναι πιο σαφές, με την ταχύτητα επέκτασης και την ηχώ φωτός να το συσχετίζουν με μια κλασική τύπου Ia έκρηξη σουπερνόβα που πρέπει να συνέβη περίπου 400 χρόνια νωρίτερα.

Το SNR 0509 εκτείνεται σήμερα σε περίπου 23 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 160.000 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Dorado στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Το επεκτατικό δαχτυλίδι κουβαλάει ωστόσο μαζί του ένα άλλο μεγάλο μυστήριο: γιατί αυτή η σουπερνόβα δεν παρατηρήθηκε πριν από 400 χρόνια, όταν το φως από την αρχική έκρηξη θα πρέπει να πέρασε από τη Γη;