Ο Γαλαξίας Whirlpool σε Υπέρυθρη Σκόνη
Πώς σχηματίζουν αστέρια οι σπειροειδείς γαλαξίες; Για να μας βοηθήσει να το μάθουμε, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφησε τον κοντινό φωτογενή σπειροειδή Μ51 στο υπέρυθρο φως για να τονίσει τη σκόνη που ιχνηλατεί το πυκνό αέριο που σχηματίζει καλύτερα αστέρια.

Για την περαιτέρω απομόνωση της σκόνης, ένα μεγάλο μέρος του οπτικού φως από τα αστέρια έχει επίσης αφαιρεθεί ψηφιακά. Η προκύπτουσα μοναδική εικόνα δείχνει στροβιλίζοντα και περίπλοκα σχέδια σε μεγαλύτερες κλίμακες, ενώ πολλές φωτεινές μάζες των άλλοτε κρυμμένων ανοιχτών αστρικών σμηνών εμφανίζονται σε μικρότερες κλίμακες. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού σας στην παρακάνω εικόνα για να δείτε την εικόνα του γαλαξία στο οπτικό φάσμα.

Ο Γαλαξίας Whirlpool σε Υπέρυθρη Σκόνη

Ο οποιοσδήποτε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια μπορεί να δει τον Whirlpool προς τον αστερισμό των Κυνών. Ο M51 βρίσκεται περίπου 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ενώ η παραπάνω φωτογραφημένη περιοχή εκτείνεται σε περίπου 15.000 έτη φωτός. Οι αστρονόμοι εικάζουν ότι η σπειροειδής δομή του M51 κατά κύριο λόγο οφείλεται στην βαρυτική αλληλεπίδραση με έναν γειτονικό μικρότερο γαλαξία.