Σπειροειδής Καταδύεται σε ένα Πυκνό Σμήνος
Γιατί υπάρχουν αμυδροί δακτύλιοι γύρω από αυτόν τον σπειροειδή γαλαξία; Ενδεχομένως επειδή ο γαλαξίας NGC 4911 έλκεται από τους γείτονες του καθώς πέφτει στο τεράστιο Σμήνος Γαλαξιών Coma.

Αν ο NGC 4911 καταλήξει όπως οι περισσότεροι από τους γαλαξίες στο κεντρικό Σμήνος Coma, θα γίνει ένας κιτρινωπός ελλειπτικός γαλαξίας, χάνοντας όχι μόνο τα εξωτερικά του στρώματα, αλλά και τη σκόνη, το αέριο και τα στελέχη των τριγύρω γαλαξιών-δορυφόρων.

Επί του παρόντος, ωστόσο, αυτή η διαδικασία μόλις αρχίζει. Ορατά στην παραπάνω βαθιά εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ο φωτεινός πυρήνας του NGC 4911, οι διαστρεβλωμένοι σπειροειδείς βραχίονες που δένονται με σκούρα σκόνη, συστάδες πρόσφατων δημιουργηθέντων αστεριών, ασυνήθιστα αχνοί εξωτερικοί δακτύλιοι, γαλαξίες σύντροφοι νάνοι, ακόμα και αχνά σφαιρωτά αστρικά σμήνη. Μακριά στο βάθος πολλές μη συσχετισμένοι γαλαξίες από το πρώιμο σύμπαν είναι ορατοί, μερικοί ακόμη και μέσα από τον NGC 4911. Το Cluster Coma περιέχει πάνω από 1.000 γαλαξίες που το καθιστά ανάμεσα στα πιο γνωστά ογκώδη αντικείμενα. Ο NGC 4911 μπορεί να φανεί κάτω αριστερά από το κέντρο του μεγάλου σμήνους.

Ο NGC 4911 σε πλήρες διαστάσεις:
NGC 4911