Διαστημικός Σταθμός
Η φωτογράφος Lauren Harnett της NASA τράβηξε θεαματικά πορτρέτα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καθώς ταξίδευε στον νυχτερινό ουρανό, πιάνοντας το τροχιακό εργαστήριο καθώς περνούσε μπροστά από το φεγγάρι και γλιστρούσε προς τον Δία σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “διέλευση”.

Η Harnett πήρε τις φωτογραφίες την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου από το Johnson Space Center της NASA στο Χιούστον. Αργότερα συνδύασε αρκετές εικόνες σε μια σύνθεση που δείχνει το διαστημικό σταθμό λίγο πριν και μετά που περνάει τον δίσκο του φεγγαριού.

“Είχε να αγωνιστεί με ένα μικρό χρονικό παράθυρο παρατήρησης που περιοριζόταν από ομίχλη και νέφη, και νομίζω ότι πήρε μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA, Mike Gentry από το διαστημικό κέντρο.

Ο Διαστημικός Σταθμός κοντά στο Φεγγάρι και τον Δία

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, με την κύρια γέφυρα να είναι μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή είναι κατοικία έξι ανδρών (τριών Ρώσων, δύο Αμερικανών και ενός Ολλανδού αστροναύτη) και πετά στα 390 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο λαμπρότερο του, ο διαστημικός σταθμός μπορεί να επισκιάσει την Αφροδίτη και εύκολα να εντοπιστεί με γυμνό μάτι από αστροπαρατηρητές που ξέρουν πού να ψάξουν.

Ο διαστημικός σταθμός μπορεί να φανεί στον νυχτερινό ουρανό με γυμνό μάτι, και ένα ζευγάρι κιάλια μπορεί να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες από το σχήμα του διαστημικού σκάφους.

Στις φωτογραφίες της Harnett, το φεγγάρι εμφανίζεται με κρυστάλλινη λεπτομέρεια, και το σχήμα των τεράστιων ηλιακών συστοιχιών του Διαστημικού Σταθμού όπως και η ραχοκοκαλιά της κύριας κατασκευής μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν.