Ψαρεύοντας Κοσμικά Νετρίνα
Οι επιστήμονες λιώνουν τρύπες στο κάτω μέρος του κόσμου. Στην πραγματικότητα, σχεδόν 100 τρύπες που έλιωσαν κοντά στον Νότιο Πόλο τώρα χρησιμοποιούνται ως αστρονομικά παρατηρητήρια. Οι αστρονόμοι του IceCube Neutrino Observatory τοποθέτησαν μέσα σε κάθε κάθετη λίμνη μια μακριά αλυσίδα με ανιχνευτές φωτός στο μέγεθος μπάλας μπάσκετ.

Το νερό σε κάθε τρύπα σύντομα ξαναπαγώνει. Οι ανιχνευτές που συνδέονται με την αλυσίδα είναι ευαίσθητοι στο μπλε φως που εκπέμπεται στον τριγύρω καθαρό πάγο. Τέτοιο φως εκπέμπεται από τις συγκρούσεις πάγου με υψηλής ενέργειας νετρίνα που εκπέμπονται από αντικείμενα ή εκρήξεις στο σύμπαν. Στα τέλη του 2010, η τελευταία αλυσίδα από τις συνολικά 86, τοποθετήθηκε στην παγωμένη άβυσσο, απεικονίζεται ανωτέρω, καθιστώντας το IceCube τον μεγαλύτερο ανιχνευτή νετρίνων που έχει δημιουργηθεί.

Τα δεδομένα από ένα προκαταρκτικό πείραμα, το AMANDA, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη υψηλής ενέργειας νετρίνων του ουρανού. Πειραματικοί στόχοι από το IceCube περιλαμβάνουν μια αναζήτηση για κοσμικές πηγές νετρίνων, μια αναζήτηση για νετρίνα που συμπίπτουν με κοντινές σουπερνόβα και μακρινές εκρήξεις ακτίνων-γ.