Επεκτείνοντας το Σύμπαν
Μεγάλος και όμορφος, ο NGC 5584 με διάμετρο πάνω από 50.000 έτη φωτός βρίσκεται 72 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Παρθένου. Οι σπειροειδείς βραχίονες αυτού του πανέμορφου νησιού σύμπαντος είναι γεμάτοι με μικρά φωτεινά αστρικά σμήνη και σκοτεινές λωρίδες σκόνης.

Για τους επίγειους αστρονόμους ο NGC 5584 δεν είναι απλώς ένας όμορφος σπειροειδής γαλαξίας. Κατοικία για περίπου 250 μεταβλητούς αστέρες Κηφείδες και μίας πρόσφατης έκρηξης σουπερνόβα τύπου Ia, βασικά αντικείμενα για αστρονομικούς προσδιορισμούς απόστασης, ο NGC 5584 είναι ένας από τους 8 γαλαξίες που χρησιμοποιούνται σε μια νέα μελέτη η οποία περιλαμβάνει πρόσθετες παρατηρήσεις του Hubble για την βελτίωση της μέτρησης της σταθεράς του Hubble – το ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν βάρος στην θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι πράγματι η αιτία για την επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος, περιορίζοντας τις θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την παρατηρηθείσα επιτάχυνση χωρίς την μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια. Σε αυτή την οξύ εικόνα του NGC 5584 από το Hubble, πολλές από τις μικρές κοκκινωπές κηλίδες είναι μακρινοί γαλαξίες στο υπόβαθρο.