Νεαρά Αστέρια στο Ρο Οφιούχου
Σύννεφα σκόνης και ενσωματωμένα νεογέννητα αστέρια λάμπουν στα υπέρυθρα μήκη κύματος σε αυτή τη δελεαστική ψευδός χρωματισμένη σύνθεση από το WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer). Ο κοσμικός καμβάς επιδεικνύει μία από τις πλησιέστερες περιοχές σχηματισμού άστρων, μέρος του Rho Οφιούχου συγκροτήματος νεφών περίπου 400 έτη φωτός μακριά κοντά στο νότιο άκρο του αστερισμού του Οφιούχου.

Μετά την διαμόρφωση ενός μεγάλου νέφους ψυχρού μοριακού υδρογόνου, νεαρά αστέρια θερμαίνουν την περιβάλλοντα σκόνη και παράγεται η υπέρυθρη λάμψη. Τα αστέρια στη διαδικασία του σχηματισμού, που ονομάζονται Νεαρά Αστρικά Αντικείμενα ή YSOs, είναι ενσωματωμένα στο συμπαγές ροζ νεφέλωμα που φαίνεται εδώ, ενώ κατά τα άλλα είναι κρυμμένα από τα αδιάκριτα μάτια των οπτικών τηλεσκοπίων.

Μια εξερεύνηση της περιοχής σε διεισδυτικό υπέρυθρο φως εντόπισε αναδυόμενα και πρόσφατα διαμορφωμένα αστέρια των οποίων η μέση ηλικία εκτιμάται ότι είναι μόλις 300.000 έτη. Αυτά είναι εξαιρετικά νεαρά σε σχέση με την ηλικία του Ήλιου μας που είναι 5 δισεκατομμύρια έτη. Το προεξέχον κοκκινωπό νεφέλωμα κάτω δεξιά που περιβάλει το αστέρι Sigma Scorpii είναι ένα νεφέλωμα ανάκλασης που παράγεται από την διασκορπισμένη αστροφεγγιά επάνω στην σκόνη. Η θέα από το WISE εκτείνεται σε σχεδόν 2° και καλύπτει περίπου 14 έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση από το νέφος του Rho Οφιούχου.