Τα Ραδιοκύματα του Κενταύρου
Πως θα ήταν εάν μπορούσατε να δείτε τους τεράστιους πίδακες ραδιοκυμάτων του Κενταύρου Α να ανατέλλουν; Τα ραδιοκύματα του Cen A δεν έχουν μόνο πάνω από ένα εκατομμύριο έτη φωτός μήκος, αλλά καταλαμβάνουν μια γωνιακή περιοχή πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Πανσέληνος στον ουρανό της Γης.

Οι πίδακες εκτοξεύτηκαν από μια βίαιη μαύρη τρύπα εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου ενσωματωμένη βαθιά στο κέντρο του κοντινού ενεργού γαλαξία Κένταυρου Α. Με κάποιο τρόπο η μαύρη τρύπα δημιουργεί τα γρήγορα κινούμενα αέρια, καθώς άλλη ύλη πέφτει μέσα. Σε αυτήν την εικόνα, ραδιοτηλεσκόπια από την συστοιχία Australian Telescope Compact Array (ATCA) κοντά στο Narrabri της Αυστραλίας, φαίνονται μπροστά από την πανσέληνο, μαζί με μια ραδιοεικόνα του Cen A σε πραγματικό γωνιακό μέγεθος στο παρασκήνιο.

Η παραπάνω εικόνα περιλαμβάνει τον πιο λεπτομερή χάρτη ραδιογαλαξία στο σύμπαν που έχει φτιαχτεί ποτέ, αφού χρειάστηκε πολλά χρόνια και πάνω από 1.000 ώρες έκθεσης για να ολοκληρωθεί. Λεπτομέρειες στη φωτογραφία μπορούν να δώσουν ενδείξεις για το πώς ραδιοπίδακες αλληλεπιδρούν με τα αστέρια και τη διαγαλαξιακή σκόνη. Οι φωτεινές κουκκίδες στην εικόνα δεν απεικονίζουν αστέρια, αλλά τυπικούς φωτεινούς ραδιογαλαξίες στο ακόμα πιο μακρινό σύμπαν.