Το Σμήνος Γαλαξιών της Παρθένου
Πάνω από χίλιοι γαλαξίες είναι γνωστά μέλη του Σμήνους της Παρθένου, του κοντινότερου μεγάλου σμήνους γαλαξιών στη δική μας τοπική ομάδα. Στην πραγματικότητα, το σμήνος γαλαξιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με τη μία, γιατί καλύπτει μια μεγάλη έκταση στον ουρανό.

Εκτεινόμενο σε περίπου 5×3 μοίρες, αυτό το προσεκτική μωσαϊκό εικόνων καταγράφει με σαφήνεια την κεντρική περιοχή του Σμήνος της Παρθένου μέσω αχνών νεφών σκόνης στο προσκήνιο να πλανώνται πάνω από το επίπεδο του δικού μας γαλαξία. Ο κυρίαρχος γιγάντιος ελλειπτικός γαλαξίας M87 του σμήνους, είναι ακριβώς κάτω από το κέντρο του καρέ. Πάνω από τον M87 είναι το περίφημο ζευγάρι αλληλεπιδρώντων γαλαξιών NGC 4438, επίσης γνωστοί ως Τα Μάτια (The Eyes).

Μια πιο προσεκτική εξέταση της εικόνας αποκαλύπτει πολλά σμήνη των γαλαξιών της Παρθένου ως μικρά ασαφή μπαλώματα. παρακάτω μπορείτε να δείτε τα ονόματα των μεγαλύτερων γαλαξιών στον κατάλογο NGC.

Σμήνος Γαλαξιών της Παρθένου

Οι γαλαξίες φαίνονται επίσης και με τους αριθμούς στον κατάλογο Messier, συμπεριλαμβανομένων των M84, M86, και οι εξέχοντες πολύχρωμοι σπειροειδή M88, M90, και M91. Κατά μέσο όρο, τα σμήνη γαλαξιών της Παρθένου μετρήθηκαν να βρίσκονται περίπου 48 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Το Σμήνος της Παρθένου έχει χρησιμοποιηθεί για να μας δώσει ένα σημαντικό προσδιορισμό της σταθεράς του Hubble και του μεγέθους του Σύμπαντος.