Υδρογόνο στο LMC
Ένας δορυφόρος γαλαξίας του δικού μας Γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC) είναι ένα δελεαστικό θέαμα στο σκοτάδι του νότιου ουρανού και στον αστερισμό του Δοράδου. Μόλις 180.000 έτη φωτός μακριά, ο LMC φαίνεται με εκπληκτική λεπτομέρεια σε αυτό το πολύ βαθύ μωσαϊκό τηλεσκοπικών εικόνων, μια θέα που αποκαλύπτει ότι ο δορυφόρος του Γαλαξία μας έχει την εμφάνιση ενός νεοσύστατου σπειροειδή γαλαξία με ράβδο.

Το ψηφιδωτό περιλαμβάνει δεδομένα εικόνας που λήφθηκαν μέσα από ένα στενό φίλτρο που μεταδίδει μόνο το κόκκινο φως από τα άτομα υδρογόνου. Ιονισμένο από ενεργητική αστροφεγγιά, ένα άτομο υδρογόνου εκπέμπει το χαρακτηριστικό κόκκινο H-alpha φως, καθώς το μοναδικό του ηλεκτρόνιο επανακτάται και μεταβαίνει σε χαμηλότερες ενεργειακές καταστάσεις.

Ως εκ τούτου, το ψηφιδωτό φαίνεται ραντισμένο με ροζ νέφη αέριου υδρογόνου να περιτριγυρίζουν μαζικά, νεαρά άστρα. Σμιλευμένα από ισχυρούς αστρικούς ανέμους και υπεριώδη ακτινοβολία, τα λαμπερά νέφη υδρογόνου, είναι γνωστά ως περιοχές H II (ιονισμένο υδρογόνο). Αποτελούμενο από πολλά νέφη επικάλυψης, το Νεφέλωμα Ταραντούλα που βρίσκεται στα αριστερά από το κέντρο, είναι μακράν η μεγαλύτερη περιοχή αστρογένεσης. Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου έχει περίπου 15.000 έτη φωτός πλάτος.