Ψυχρό Σημείο
Πώς θα μπορούσε ένα μέρος του πρώιμου σύμπαντος να είναι τόσο ψυχρό; Κανείς δεν είναι σίγουρος, και πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι το ψυχρό σημείο CMB στην Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB) δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.

Δεδομένου ότι το πρώιμο σύμπαν επεκτάθηκε και ψύχθηκε, ξαφνικά και προβλέψιμα έγινε διαφανές. Τα φωτόνια που έρχονται σε εμάς από εκείνη την εποχή φαίνονται όλα γύρω μας, ως ακτινοβολία CMB. Τώρα αυτό το πεδίο ακτινοβολίας είναι αρκετά ομοιόμορφο, αλλά έχει μικρά θερμά και ψυχρά σημεία που θα μας πουν πολλά για το πρώιμο σύμπαν καθώς θα μπορούσαν να το έχουν αποτυπώσει. Εκτός, ίσως, από ένα σημείο. Το ψυχρό σημείο CMB, που είναι κυκλωμένο στον παραπάνω επταετή χάρτη του ουρανού από το WMAP, έχει προσελκύσει την προσοχή καθώς ενδεχομένως είναι πολύ μεγάλο και πάρα πολύ κρύο για να εξηγηθεί εύκολα.

Δημοσιευμένες θεωρίες συμπεριλαμβάνουν θεαματικές προγονικές υποθέσεις ενός σούπερ κενού, μίας κοσμικής υφής, ή ακόμη και της κβαντικής διεμπλοκής με ένα παράλληλο σύμπαν. Πολύ πιθανόν, όμως, ακόμη και σε ένα κοσμικό σύμπαν είναι αναμενόμενη μια τέτοια στατιστική ιδιομορφία, και έτσι οι εξηγήσεις για το ψυχρό σημείο CMB, όπως αυτές θα μπορούσαν να πουν περισσότερα για την ανθρώπινη φαντασία παρά για το πρώιμο σύμπαν.