Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία από το Voyager 1
Είναι ένας τυφώνας δύο φορές το μέγεθος της Γης. Μαίνεται τουλάχιστον όσο τα τηλεσκόπια μπορούσαν να τη δουν, και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, το μεγαλύτερο στροβιλιζόμενο σύστημα καταιγίδας στο ηλιακό σύστημα.

Όπως τα περισσότερα αστρονομικά φαινόμενα, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα δεν προβλέφθηκε, ούτε έγινε αμέσως κατανοητή μετά την ανακάλυψή της. Ακόμα και σήμερα, λεπτομέρειες για το πώς και γιατί η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα αλλάζει το σχήμα, το μέγεθος, και το χρώμα της παραμένουν μυστήριο. Η καλύτερη κατανόηση των καιρικών συνθηκών στον Δία μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του καιρού εδώ στη Γη.

Η παραπάνω εικόνα είναι μια πρόσφατα ψηφιακή βελτίωση της εικόνας του Δία που τράβηξε το 1979 το διαστημόπλοιο Voyager 1, καθώς πέρασε από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Σε περίπου 120 AU από τη Γη, το Voyager 1 είναι σήμερα το πιο μακρινό αντικείμενο στο σύμπαν κατασκευασμένο από τον άνθρωπο και αναμένεται να αφήσει την Ηλιόσφαιρα οποιαδήποτε σύντομα.