Το Λοφίο Προμηθέας
Τι συμβαίνει στο φεγγάρι του Δία, Ιώ; Δύο θειώδες εκρήξεις είναι ορατές στο ηφαιστειακό φεγγάρι του Δία, Ιώ σε αυτή την έγχρωμη εικόνα από το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Galileo, το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 1995 μέχρι το 2003.

Στην κορυφή της εικόνας, πάνω από το άκρο της Ιούς, ένα μπλε λοφίο υψώνεται σε περίπου 140 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της ηφαιστειακής καλδέρας γνωστή ως Pillan Patera. Στο κέντρο της εικόνας, κοντά στη σκιά της γραμμής νύχτας/ημέρας, το δαχτυλίδι που σχημάτισε το λοφίο Προμηθέας φαίνεται να προεξέχει περίπου 75 χιλιόμετρα πάνω από την Ιώ, ενώ ρίχνει μια σκιά κάτω από την ηφαιστειακή διέξοδο.

Ονομάστηκε από τον Έλληνα θεό που έδωσε στους θνητούς τη φωτιά, το λοφίο Προμηθέας είναι ορατό σε κάθε εικόνα της περιοχής και χρονολογείται ακόμα πίσω από τα περάσματα των Voyager το 1979 – με μεγάλη πιθανότητα ότι αυτό το λοφίο είναι συνεχώς ενεργό για τουλάχιστον 18 χρόνια. Η παραπάνω εικόνα ψηφιακά επεξεργασμένη της Ιούς καταγράφηκε αρχικά το 1997 από μια απόσταση περίπου 600.000 χιλιομέτρων. Πρόσφατες αναλύσεις των δεδομένων του Galileo έχουν αποκαλύψει αποδείξεις ενός ωκεανού μάγματος κάτω από την επιφάνεια της Ιούς.