Το Μεγάλο Νεφέλωμα Carina
Το Μεγάλο Νεφέλωμα Carina, επίσης γνωστό ως NGC 3372, εκτείνεται σε πάνω από 300 έτη φωτός και είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές αστρογένεσης του Γαλαξία.

Όπως και το μικρότερο, πιο βόρειο, Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το Νεφέλωμα Carina είναι εύκολα ορατό με γυμνό μάτι, αν και σε απόσταση 7.500 έτη φωτός είναι περίπου 5 φορές πιο μακριά. Αυτό το πανέμορφο πορτρέτο αποκαλύπτει αξιόλογα στοιχεία των λαμπερών νημάτων της περιοχής του διαστρικού αερίου και των σκοτεινών κοσμικών νεφών σκόνης.

Ευρύτερο από την Πανσέληνο σε γωνιακό μέγεθος, το οπτικό πεδίο εκτείνεται σχεδόν 100 έτη φωτός κατά μήκος του νεφελώματος. Το Νεφέλωμα Carina είναι η κατοικία για νεαρά, εξαιρετικά ογκώδη αστέρια, μεταξύ των οποίων το ακόμα αινιγματικό μεταβλητό Ήτα Τρόπιδος, ένα αστέρι με πάνω από 100 φορές τη μάζα του Ήλιου. Το Ήτα Τρόπιδος είναι το πιο λαμπρό αστέρι στην αριστερή πλευρά, κοντά στο σκονισμένο Νεφέλωμα Κλειδαρότρυπα (NGC 3324). Ενώ το ίδιο το Ήτα Τρόπιδος ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σουπερνόβα έκρηξης, εικόνες ακτίνων Χ δείχνουν ότι το Μεγάλο Νεφέλωμα Carina υπήρξε ένα πραγματικό εργοστάσιο υπερκαινοφανών.