Ο Γαλαξίας Σομπρέρο
Τι συμβαίνει στο κέντρο αυτού του σπειροειδούς γαλαξία; Ονομάστηκε ο Γαλαξίας Σομπρέρο από την ομοιότητα που έχει με το ομώνυμο καπέλο. Ο M104 διαθέτει μια προεξέχων λωρίδα σκόνης και ένα φωτεινό φωτοστέφανο άστρων και σφαιρικών σμηνών.

Οι λόγοι για την εμφάνιση παρόμοιου με σομπρέρο περιλαμβάνουν μια ασυνήθιστα μεγάλη και παρατεταμένη κεντρική διόγκωση των άστρων, και σκοτεινές προεξέχων λωρίδες σκόνης που εμφανίζονται σε ένα δίσκο που βλέπουμε από σχεδόν πλάγια όψη. Δισεκατομμύρια γερασμένα αστέρια προκαλούν την διάχυτη λάμψη του εκτεταμένου κεντρικού εξογκώματος.

Κοντινή επιθεώρηση της διόγκωσης στην παραπάνω φωτογραφία δείχνει πολλά σημεία φωτός που στην πραγματικότητα είναι σφαιρικά σμήνη. Στα θεαματικά δαχτυλίδια σκόνης του M104 λιμνάζουν πολλά νεότερα και φωτεινότερα αστέρια, και παρουσιάζουν περίπλοκες λεπτομέρειες που οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως.

Το κέντρο του σομπρέρο λάμπει σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, και θεωρείται ότι στεγάζει μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Των πενήντα εκατομμυρίων ετών φως του Γαλαξία Σομπρέρο μπορεί να φανεί με ένα μικρό τηλεσκόπιο προς τον αστερισμό της Παρθένου.