Για να δημιουργήσετε μια σονάτα από σουπερνόβα, πρέπει πρώτα να βρείτε τη σουπερνόβα. Για να το καταφέρουν αυτό οι συνθέτες Alex Parker και Melissa Graham βασίστηκαν στα δεδομένα τεσσάρων βαθέων πεδίων του τηλεσκοπίου CFHT από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Αύγουστο του 2006, υιοθετώντας 241 σουπερνόβα τύπου Ia.

Μαγευτικές για τους κοσμολόγους, οι σουπερνόβα τύπου Ia είναι θερμοπυρηνικές εκρήξεις που καταστρέφουν τα λευκά νάνοι αστέρια. Στη συνέχεια, έδωσε σε κάθε σουπερνόβα μία νότα να παίξει, η ένταση της νότας καθορίζεται από την απόσταση της σουπερνόβα. Αμυδρές, πιο μακρινές σουπερνόβα παίζουν πιο ήσυχες νότες. Ο τόνος κάθε νότας βασίστηκε σε παράγοντα επιμήκυνσης που μετρήθηκε από το πόσο γρήγορα η σουπερνόβα φωτίζει και εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με ένα τυπικό χρονικό ιστορικό.

Υψηλότεροι παράγοντες παίζουν ψηλές νότες σε τόνους που προέρχονται από την εικονογραφημένη Φρυγική κυρίαρχη κλίμακα. Φυσικά, κάθε νότα σουπερνόβα παίζεται σε ένα όργανο. Οι υπερκαινοφανείς σε μεγάλους γαλαξίες είχαν ανατεθεί σε ένα κοντραμπάσο, ενώ σουπερνόβα σε λιγότερο ογκώδεις γαλαξίες παίχτηκαν από ένα μεγάλο πιάνο. Απολαύστε τη Σονάτα Supernova στο παραπάνω βίντεο.