Το Εδαφικό Κάλυμμα του Αστεροειδή Έρως

Από πενήντα χιλιόμετρα πάνω από τον αστεροειδή Έρως, η εσωτερική επιφάνεια ενός από τους μεγαλύτερους κρατήρες φαίνεται να καλύπτεται με μια ασυνήθιστη ουσία: εδαφικό κάλυμμα (regolith).

Το πάχος και η σύνθεση της επιφανειακής σκόνης που είναι εδαφικό κάλυμμα παραμένει ένα θέμα εντατικής έρευνας. Μεγάλο μέρος του εδαφικού καλύμματος στον 433 Eros δημιουργήθηκε πιθανώς από τις πολυάριθμες μικρές προσκρούσεις κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του. Σε αυτή την έγχρωμη θέα που λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος NEAR-Shoemaker, που περιφερόταν σε τροχιά γύρω από τον Έρως το 2000 και το 2001, καφετιές περιοχές δείχνουν εδαφικό κάλυμμα που έχει τροποποιηθεί χημικώς από την έκθεση στον ηλιακό άνεμο κατά τη διάρκεια πτώσεων μικρομετεωριτών.

Οι λευκές περιοχές πιστεύεται ότι έχουν υποβληθεί σε σχετικά μικρότερη έκθεση. Οι ορατοί ογκόλιθοι στο εσωτερικό του κρατήρα φαίνονται καφέ, που είναι ένδειξη ότι είναι αρκετά παλαιά για να έχει μια επιφάνεια που έχει μαυρίσει από τον ηλιακό άνεμο, ή ότι κατά κάποιο τρόπο καλύπτονται με κάποια σκοτεινή επιφανειακή σκόνη.