Κοσμικό Μπλέντερ
Τι συμβαίνει στον γαλαξία NGC 474; Τα πολλαπλά επίπεδα εκπομπών εμφανίζονται παράξενα περίπλοκα και απροσδόκητα, δεδομένης της σχετικά συνηθισμένης εμφάνισης του ελλειπτικού γαλαξία σε λιγότερο βαθιές εικόνες.

Η αιτία αυτών των κελυφών είναι προς το παρόν άγνωστη, αλλά πιθανώς παλιρροϊκές δυνάμεις που σχετίζονται με τα συντρίμμια που απέμειναν από την απορρόφηση πολλών μικρών γαλαξιών κατά τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια. Εναλλακτικά, τα κελύφη μπορούν να είναι σαν κυματισμοί σε μια λίμνη, όπου η συνεχιζόμενη σύγκρουση με τον σπειροειδή γαλαξία ακριβώς πάνω από τον NGC 474 προκαλεί κύματα πυκνότητας να διοχετευτούν μέσα στον γαλαξιακό γίγαντα.

Ανεξάρτητα από την πραγματική αιτία, η παραπάνω εικόνα υπογραμμίζει δραματικά την αυξανόμενη συναίνεση ότι ορισμένοι τουλάχιστον ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν σχηματιστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν, και ότι τα εξωτερικά φωτοστέφανα των περισσότερων μεγάλων γαλαξιών δεν είναι πραγματικά λεία, αλλά έχουν πολυπλοκότητες που προκαλούνται από τις συχνές αλληλεπιδράσεις με – και προσθήκες – μικρότερων κοντινών γαλαξιών. Το φωτοστέφανο του δικού μας γαλαξία είναι ένα παράδειγμα μιας τέτοιας απρόσμενης πολυπλοκότητας. Ο NGC 474 εκτείνεται σε περίπου 250.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό των Ιχθείων.